De wesp: een prachtige onruststoker

Daniël Mulder

21 augustus 2015 .

DOOR: DANIËL MULDER

De wesp lijkt in augustus maar één doel te hebben: irriteren. Zat ik onlangs op de camping bij de tent te ontbijten met verse jus d’orange en een croissant met jam, verschijnt vanuit het niets ineens zo’n geel-zwarte onruststoker. Weg eetlust. Goed, er zat een wespennest achter de tent, maar waarom verschijnen wespen ineens in augustus massaal op het terras of als je bij het buitenzwembad een ijsje eet?

In Nederland leven ruim vierduizend soorten wespen, zo’n 250 daarvan hebben een angel. In het dagelijks leven heeft de mens met name last van de gewone wesp en de Duitse wesp. (Foto: Ron van Dijk).

Wespen hoeven voor zoetigheid meestal niet op pad, de snoepwinkel bevindt zich namelijk in het wespennest. Daar eten ze namelijk de zoete afscheiding van de larven. Die larven worden trouwens weer gevoerd met insecten zoals muggen, mieren en vliegen, dus wespen hebben zeker nut. Het zijn vooral vleeseters die zorgen dat andere kleine beestjes niet te talrijk worden. Uit onderzoek blijkt dat Duitse wespen gemiddeld anderhalf insect per uur vangen. Een nest met vijfduizend werksters is dus goed voor de vangst van tienduizenden insecten per dag. Een wespennest in de buurt brengt dus ook allerlei voordelen met zich mee. Simpel gezegd: schakel de wesp uit en je krijgt de mug terug.

Maar ik dwaal af: als er geen nieuwe larven meer bijkomen, raakt de zoetigheid in het nest op en gaan de wespen buiten de deur eten. Vooral op kinderfeestjes met ranja zijn ze dol.
Bijna iedereen roept nu dat er een wespenplaag is, maar het aantal wespen is dit jaar iets meer dan gemiddeld. Ik wilde dat ook niet geloven, want de wesp leek niet van mijn zijde te willen wijken, maar de wespenprofessoren beweren het stellig met grafieken in de hand. Ook vertellen de kenners dat je een wesp gewoon over je arm kunt laten lopen, dan steken ze niet. Zeggen ze.
Het zijn vooral de Duitse wesp en de gewone wesp, ook wel limonadewesp genoemd, die ons op de huid zitten. Tip: ga niet angstig zwaaien met je armen, dan scheidt de wesp een geurstof af die soortgenoten aantrekt. Onderzoeksbureau Alterra maakt trouwens melding van de Franse wesp die oprukt, met name in het zuidoosten van Nederland. De wesp komt dus van alle kanten op ons af. Mijn advies: raak niet in paniek en eet nooit meer zoetigheid. Dankzij de wesp valt Nederland massaal af.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog