Lieveheersbeestjes weer actief

Paul Bohre

16 april 2020 .

Harmonia axyridis, eieren

Wanneer de temperaturen oplopen, worden de lieveheersbeestjes weer actief. Kevertjes die in vele kleuren en vormen voorkomen. Alleen al in Nederland ruim zestig soorten en ze zijn voor de natuur in jouw tuin van levensbelang!

Lieveheersbeestjes overwinteren als volwassen diertjes. Zodra het buiten warmer wordt en de zon feller gaat schijnen, komen ze tevoorschijn. Ze gaan direct op zoek naar voedsel, dat dan nog schaars is. Eenmaal aangesterkt vliegen ze naar een geschikte plek om te paren, dat is meestal in april of mei. Vervolgens zetten ze op planten hun eitjes af. De larven die als eerste uitkomen, eten niet zelden eerst hun broertjes en zusjes op.

 

Larven en poppen

Zodra het warmer wordt, in mei en juni, groeien de larven sneller. Midden in de zomer kom je overal veel larven en poppen tegen. De meeste lieveheersbeestjes die overwinterd hebben, zijn dan al dood. Uit die poppen verschijnen rond juli/augustus weer veel volwassen lieveheersbeestjes. Soms zelfs met duizenden tegelijk. Het zomerhalfjaar is meteen ook de beste periode om naar lieveheersbeestjes te kijken, want midden in de zomer kom je vooral hun larven tegen. Een aantal soorten lieveheersbeestjes zijn gemakkelijk te vinden omdat ze zich verzamelen op kruiden, struiken en bomen.

Lieveheersbeestjes weer actief

Niet alle lieveheersbeestjes zijn rood met zwarte stippen, zoals dit twintigvlek lieveheersbeestje. Foto: Theodoor Heijerman

 

Lieveheersbeestjes weer actief

Op loofbomen zoals de esdoorn vind je soorten als het meeldauwlieveheersbeestje of het citroenlieveheersbeestje. Op naaldbomen leven weer hele andere soorten, zoals het oogvleklieveheersbeestje of achttienvleklieveheersbeestje. Soorten als het negentienstippelig lieveheersbeestje, het dertienstippelig lieveheersbeestje en de rietkapoentjes hebben een duidelijke voorkeur voor vochtige leefgebieden en zijn te vinden op riet of lisdodde. Om deze te vinden, kun je het beste de oevervegetatie afspeuren. Gaandeweg zul je er oog voor krijgen en ze vaker tegenkomen.

Lieveheersbeestjes weer actief

Het zevenstippelige lieveheersbeestje behoort tot de meest bekende insecten van Europa. Foto Hannie Joziasse

 

5.000 soorten

Lieveheersbeestjes behoren tot de orde Coleoptera (kevers) en de familie Coccinellidae. Deze familie bevat ongeveer 5.000 soorten! Slechts een klein deel van deze familie eet planten of schimmels, het overgrote deel eet insecten en mijten. Verreweg de meeste soorten lieveheersbeestjes eten bladluizen.

Foto kop: Theodoor Heijerman

Roots geeft je tips over het fotograferen van lieveheersbeestjes.

En een complete zoekkaart van alle soorten.

Specifieke soortinformatie vind je op de lieveheersbeestjesklapper.

Algemene informatie over dit prachtige beestje lees je op Wikipedia.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog