Op zoek naar steenbokken in de sneeuw

Frederik Thoelen

1 februari 2016 .

Alpine Ibex (Capra Ibex) posing on a ridge in spectacular mountain scenery in december.

DOOR: FREDERIK THOELEN

Ibex in his mountain kingdom

De koning van de Alpen. Foto: David Pattyn

Enkele jaren geleden trokken we voor een Belgisch televisieprogramma door Europa om op zoek te gaan naar de meest spectaculaire dieren van ons continent. De uiteindelijke bedoeling was om, naar aanleiding van de Afrikaanse Big 5, de Europese Big 5 samen te stellen.

Toen we beslisten welke dieren we allemaal wilden zien, kwam de alpensteenbok ter sprake.
“We gaan toch niet helemaal naar Oostenrijk om een geit te gaan zoeken?? Daarvoor kunnen we ook naar de kinderboerderij gaan…” werd soms al lachend gezegd.

Maar, de alpensteenbok is geen dwerggeit. De alpensteenbok is een stevige bergbewoner waarbij de mannetjes tot 120kg kunnen wegen, en hoorns dragen die tot een meter lang kunnen worden. Héél wat spectaculairder dus, en uiteindelijk besloten we om er naar op zoek te gaan. Dit was in de zomer, en ik was zo onder de indruk van deze dieren dat ik, samen met mijn vriendin Gina, besliste om dit jaar in de winter alpensteenbokken te gaan zoeken. Heel wat moeilijker dan in de zomer, maar deze dieren komen pas écht tot hun recht op de hoge besneeuwde bergtoppen.

Gems

Een andere bergbewoner, de gems.

alpensteenbok

Ja gevonden!

Hoewel door jacht uitgestorven tot de jaren 80, komen ze dankzij enkele geslaagde herintroductieprojecten weer terug in enkele gebieden in de Alpen. Wij trokken naar het Oostenrijkse Nationalpark Hohe Tauern. Vanuit een dal, omgeven door twee enorme bergflanken trokken we omhoog. Al snel kwamen we gemzen tegen, die andere typische berggeiten.

Maar na een uurtje klimmen zagen we in de verte een iets stevigere geit langzaam door de sneeuw bewegen, en door de verrekijker zagen we enorme hoorns: een alpensteenbok! Voorzichtig klom ik op een rots om wat dichterbij te komen, zodat ik de bok wat beter in beeld kon krijgen. Ik kon goed zien hoe het dier zijn hoorns gebruikte om de sneeuw weg te “borstelen”, om zo aan wat ondergesneeuwd gras te komen. Toen ik hogerop keek, keken vanaf de bergtop drie steenbokkopjes mij aan, nog meer steenbokken!

Nu, in de winter is het bronsttijd, en in tegenstelling tot heel wat andere evenhoevigen (herten, geiten,…) zijn er tijdens de bronsttijd geen hevige gevechten bij alpensteenbokken. Het is te koud, en er is te weinig voedsel te vinden om hier veel energie in te steken. De dominantie wordt bepaald tijdens gevechten in de zomer, en die dominantie respecteren ze in de bronsttijd.

Gina en ik konden de alpensteenbokken mooi bekijken. Zonde dat deze dieren ooit uitgestorven waren, maar fantastisch dat ze terug zijn! Toen we terug afdaalden kwamen we trouwens nog de meest spectaculaire roofvogel tegen van de regio: een lammergier! Ook ooit uitgestorven en ook dankzij herintroducties terug!
Ons doel was bereikt. Hier is het filmpje.[youtube https://www.youtube.com/watch?v=e1uAXLzL5UE]

 

Meer info kan je zoals altijd vinden op mijn blog http://www.wild-things.be/
Tot volgende maand!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog