Over vossen en dholes

René Alblas

20 februari 2015 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

Soms staat er op een foto iets anders dan je denkt. Deze prachtige foto van Herman van der Hart won de Roots Foto van de Maand wedstrijd van januari. Heel veel mensen denken, als ze deze foto voor het eerst zien, dat het om een vos ergens op de Veluwe gaat.

Zelf was ik er ook even ingestonken. Ik was helemaal in de ban van het prachtige zonlicht en de fraaie compositie met het paadje dat zo mooi het beeld uit kronkelt. Wel dacht ik gelijk ‘wat heeft die vos een dikke nek’. De titel van de foto hielp mij in eerste instantie niet. ‘Dhole op bospad’, zo heet deze foto. Een ‘dhole’ zei mij in eerste instantie niets, ik dacht aan een tikfout of een koosnaampje dat de fotograaf had gegeven aan een vos die zich vaak vertoont.

Toen ik nog wat langer naar de foto had gekeken vond ik het toch wel een hele rare vos, te glad, te groot en te dik en een beetje te ‘hondachtig’. Gelukkig had de fotograaf het ‘info-veldje’ bij de foto goed ingevuld en toen was ineens alles duidelijk: een dhole is een Aziatische wilde hond en het bospad is niet op de Veluwe maar in een nationaal park in India!

De Aziatische wilde hond is een zeer bedreigde diersoort, er leven nog zo’n 2500 exemplaren voornamelijk in India (en nog een handjevol in Tibet, Maleisië, Vietnam en Indonesië). Het zijn hele stoere en sociale beesten, ze leven in groepen van zo’n 40 exemplaren en voeren strijd met tijgers en luipaarden omdat ze deels een overlapping in hun menu hebben. Niet echt een vos dus.

Asian_red_dog

En nog een dhole!

 

Maar het is wel grappig dat de dhole op de winnende foto zo mooi op het pad blijft lopen.

Dat herken ik dan wel weer een beetje als ‘vosachtig’. Hier in de bossen van de Vogezen kom ik regelmatig vossen tegen en het valt me op dat ze heel vaak over paadjes lopen, ook als ze wegvluchten.

 

En van de vossen is het dan weer een kleine stap naar mijn eigen honden. Die kiezen, zeker op onbekend terrein, ook bij voorkeur voor een pad in plaats van wild terrein. Vermoedelijk volgen ze de geuren en daarvan zijn er op een pad nou eenmaal meer dan zomaar in het bos. Toch leuk om te weten dat mijn honden het net zo doen als hun verre wilde achterneef in Azië.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog