Zomer vol vlinders

René Alblas

24 juni 2016 .

Tekst: Paul Böhre

Vorig jaar in augustus zijn we verhuisd van het stadse Amstelveen naar het dorpse Schoorl. En zoals dat dan gaat met een al bestaand huis: het duurt wel even voor je het ‘eigen’ maakt. Stap voor stap zijn we bezig om het aan te passen aan onze eigen behoeftes en smaak.

De enige echte absolute doorn in het oog was vanaf het begin de achtertuin, die je meer kon definiëren als steensteppe dan tuin. Smaken verschillen, en praktisch is het zeker, alleen maar stenen. In Amstelveen hadden we een groene oase met grote vijver achter, dus dat was wel even slikken. De hele winter jeukten onze handen om er wat groeners van te maken. Vanaf maart zijn we ermee aan de slag gegaan. Eerst hebben we plannen gemaakt voor de grootte van de bloembakken en klimrekken voor de kruipers en klimplanten. In de meivakantie gingen we over tot de praktijk: wipte ik de eerste tegels eruit en hebben we heel wat versleept en getimmerd om er wat mooiers van te maken. De ‘finishing touch’ vond eind mei en begin juni plaats. We haalden van alles weg bij de tuincentra in de buurt, en kwamen thuis met alleen maar planten voor hommels, bijen, zweefvliegen niet te vergeten en vlinders, onze absolute favorieten. Zowel de voor- als achtertuin hebben we een deel ingericht als vlindertuin. En dan is het natuurlijk afwachten…

Dat een vlinderstruik vlinders naar je tuin lokt weten de meeste natuurliefhebbers wel. Zo’n struik biedt volop nectar waar vlinders van kunnen drinken. Maar je tuin kan veel meer zijn dan een ‘kroeg’ voor vlinders: met een paar aanpassingen wordt het een waar hotel waar vlinders hun hele levenscyclus kunnen doorlopen.

Eigenlijk zijn vlinders net als mensen. Ze zitten het liefst uit de wind, in de zon met een lekker drankje erbij. Een tuin die deze drie factoren heeft, wordt al snel een vlinderparadijs. Omdat vlinders koudbloedige dieren zijn, hebben ze de warmte van de zon nodig om te kunnen vliegen. Opwarmen doen ze het liefste op beschutte, zonnige plekjes. Een haag bijvoorbeeld, of zoals bij ons in de tuin op een stenen muur op het zuiden. Maar ook verschillende hoogtes in de beplanting creëert beschutte, warme plekjes voor vlinders.

Niet alle vlinders drinken nectar van dezelfde soort bloemen. Er zijn zelfs vlinders die helemaal geen voedsel tot zich nemen. Zij hebben als rups zoveel gegeten dat ze nog voldoende vetreserves hebben om te kunnen leven. Naast voedsel voor de vlinders, nectar, is dus ook voedsel voor de rupsen belangrijk. Het zijn kieskeurige beesten, iedere soort heeft zo zijn eigen voorkeur. Soms geeft de naam van de vlinder al een hoop weg: ligusterpijlstaart, sleedoornpage en eikentandvlinder laten weinig te raden over.

Om vlinders ook in de winter de gelegenheid te bieden in je tuin te blijven, zijn ‘rommelige’ plekjes belangrijk. Op zoek naar een veilige plek kruipen vlinders en rupsen weg in bijvoorbeeld houtstapels, schuurtjes of tussen de bladeren. Het raam in onze schuur heeft een opening erboven. Ik ben dan ook benieuwd of daar de komende winter vlinders in gaan overwinteren.

Een van de eerste vlinders die begin juni al meteen onze tuin aandeed was een kolibrievlinder, die met zijn kunst- en vliegwerk hangend voor een bloem niet onderdoet voor zijn naamgenoot.

Daarna verschenen ineens tientallen kleine vossen, die al meteen tot paring overgingen. En vlogen de eerste trekvlinders over de tuin: distelvlinders en een paar atalanta’s. Net als vogels trekken vlinders ook. Tuinen zijn een goede plek om even bij te tanken. Je ziet ze dan ook veel op planten met veel nectar: koninginnenkruid, klimop, distel en vlinderstruik.

Check voor meer vlinderplanten en tips www.uwtuinvolvlinders.nl

Wij zitten inmiddels elke dag volop te genieten van de vele vlinders die er rondfladderen, maar ook tientallen hommels, bijtjes en zweefvliegen. En dan is de zomer nog maar net begonnen!

Tip

Via www.vlindermee.nl kun je al jouw tuinvlinders doorgeven.

PS: de nieuwe bewoners van ons huis in Amstelveen hebben de hele tuin meteen leeggehaald en er tegels ingelegd. Gelukkig hebben we de vijver wel meegenomen, en de salamanders zolang ‘geparkeerd’ bij een vriendin in haar vijver. Beide moeten er dus alsnog weer in. Het volgende project. Wordt vervolgd!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen