Geslaagd vogelweekend op Texel 23-25 september 2016

Paul Bohre

5 oktober 2016 .

Roots redacteur Paul Böhre en Klaas de Jong van vogelsoptexel.nl begeleidden eind september vogelweekend op Texel.

Enorme drukte bij de vrijdagmiddag boot zorgt ervoor dat Roots-redacteur en mede-reisleider Paul Böhre niet met de gehuurde bus de afgesproken boot van 16.00 uur op kan. Gelukkig varen er dubbele diensten en hopt hij op de volgende boot wel mee. Dit geeft de andere reisleider, Klaas de Jong die gelukkig zelf op Texel woont, ondertussen de gelegenheid om alvast met de zestien deelnemers aan het ROOTS/Vogelmagazine vogelweekend in de Mokbaai naast de veerhaven al enkele soorten binnen te tikken. Ze zien hier de eerste rosse grutto’s, scholeksters, steenlopers, grote mantelmeeuwen en aalscholvers. Een zilverplevier vliegt luid roepend over.

steenloper-klaas-de-jong

Steenloper, Foto: Klaas de Jong

Na de aankomst van Paul met bus rijden we met z’n allen in twee bussen via Oudeschild naar de oostkant van het eiland. Bij Ottersaat en Wagejot zien we kluten, watersnippen, smienten, slobeenden, wintertalingen, goudplevieren, enkele tapuiten en een buizerd.

vogel-bij-de-mokbaai-paul-bohre
Aangekomen bij hotel Prins Hendrik genieten van een heerlijk diner. Voor het toetje lopen we langs het ernaast gelegen natuurgebied Utopia. Het is bijna donker, maar we horen vele steltlopers roepen en het karakteristieke fluitende geluid van de vleugels van de bergeend. Maar genieten nog het meest van een buitengewoon mooie avondlucht en de glinstering daarvan in het water.
Op zaterdagochtend rijden we om 7 uur richting de vuurtoren. Daar aangekomen drinken we eerst door Klaas gezette koffie of thee met kruidkoek en lopen vervolgens door “de Tuintjes”, de vroegere volkstuintjes van de vuurtorenwachters. Roodborsttapuiten en vooral veel heggenmussen melden zich, tot Paul op een gegeven moment een overvliegende raaf ontdekt!

bewijsplaatje-van-de-raaf-nic-hollenberg

De raaf! Foto Nic Hollenberg

Snel worden wat bewijsfoto’s gemaakt (de hier getoonde foto is gemaakt door Nic Hollenberg) en al snel wordt het ongeloof (want raven zijn bijzonder zeldzaam op het eiland, het gaat om de 6e waarneming ooit hier) omgezet in vreugde en euforie en het bericht gedeeld op sociale media. Verder zien we een ijsgors, graspiepers, zwartkoppen, torenvalken, een sperwer, zanglijsters en roodborsten. We lopen door naar het uitkijkpunt over zee en zien hier onder andere enkele jonge (eerstejaars) Jan-van-Genten en groepjes met zwarte zee-eenden vliegen.
Bijna terug bij de busjes checken we het Renvogelveld, een altijd vogelrijke plek naast de vuurtoren. Wanneer we een groep spreeuwen bekijken, levert dat zowaar een juveniele roze spreeuw op! Deze dag kan voor het ontbijt al niet meer stuk. Na het ontbijt zakken we zuidwaarts af langs de oostkust en vinden we bij de Bol al gelijk een ijsvogel die zich leuk laat bekijken op de stenen onder de molen. In het water achter de molen zien we kemphanen, tureluurs, bergeenden en een grote groep lepelaars. Eén van deze vogels draagt een kleurring. Klaas heeft hem al eerder gezien en de gegevens doorgegeven. Hij is op 11 juli 2016 als nestjong geringd op de Schorren, vier kilometer ten noorden van de Bol, waar wij hem (of haar) zien staan. Later zal deze vogel voor het eerst richting Afrika vliegen.
Bij Zandkes, iets verderop, wandelen we even over de dijk, omdat daar eerder die ochtend een (waarschijnlijk ontsnapte) kroeskoppelikaan is gemeld. Helaas is deze enorme vogel gevlogen. Wel vinden we er een tweede ijsvogel en twee middelste zaagbekken.

jonge-roze-spreeuw-boven-klaas-de-jong

Jonge roze spreeuw, foto: Klaas de Jong

We rijden door naar de Mokbaai. Door het opkomende water lopen de vele honderden wulpen, rosse grutto’s, kanoeten, bonte strandlopers, bontbekplevieren, goudplevieren, tureluurs, bergeenden, smienten, pijlstaarten, lepelaars en vier grote zilverreigers steeds meer onze kant op zodat we ze mooi kunnen bekijken. Plots verschijnt er een jagende visarend boven het gebied. Vlak voor onze ogen voert hij enkele keren een stootduik uit in het water. Mega spectaculair! Tevreden rijden we terug naar het hotel voor een wandeling langs Utopia naar de Schorren. Vanwege vloed zijn hier grote hoeveelheden vogels aanwezig en we voegen onder andere krombekstrandloper, groenpootruiter en smelleken toe aan de soortenlijst. Een slechtvalk laat zich langdurig mooi bekijken in het zachte septemberlicht.
We lopen terug naar het hotel voor het diner en maken daarna voor het toetje nog even een tochtje op zoek naar zeehonden. Helaas wordt het al snel donker en laten ze zich niet goed bekijken, maar op de terugweg vangt één van de busjes twee kerkuilen in de koplampen en zien de deelnemers ook laatvliegers (vleermuizen) foerageren.

Op zondagmorgen staan we weer vroeg op voor ons ochtendritueel bij de vuurtoren. Al snel vliegen veel trekvogels over ons heen, waaronder witte en gele kwikstaarten, kneutjes, groenlingen. En kruipen er ook wat andere soorten door de struiken, zoals goudhaan, staartmees, grasmus, braamsluiper en tuinfluiter. En roept er zelfs een bladkoning! Helaas krijgen we deze zeldzaamheid niet goed in de kijker.
We rijden terug voor het ontbijt en maken daarna een wandeling door de Muy. Hier zien we onder andere een ijsgors en enkele roodborsttapuiten, maar blijft het wat stil in de vogelwereld, op een voor eind september ongewoon warme dag. Een roepende grote bonte specht is voor dit gebied met maar weinig bomen wel opmerkelijk te noemen. We lunchen met elkaar op het prachtige uitkijkpunt bij het Diepe Gat van de Slufter, waar we veldleeuweriken over horen en zien komen en de zilverplevieren, goudplevieren en kanoeten zich mooi door de telescoop laten bekijken. Daarna nemen we afscheid van Texel met een bruine kiekendief. Een van de 101 vogelsoorten die we samen in krap twee dagen zien met elkaar. Voor allemaal een geweldige ervaring. Iedereen heel veel dank en graag tot een volgende keer!

vogelen-vanaf-zonsopkomst-thea-boonstoppel

Foto: Thea Boonstoppel

Ook mee?

Wil je een keer een dagje vogelen op Texel met Klaas de Jong, kijk dan op www.vogelsoptexel.nl
Dit vogelweekend is georganiseerd in samenwerking met BirdingBreaks, www.birdingbreaks.nl


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog