Op zoek naar auerhoenen en taigagaaien in de Zweedse bossen

Frederik Thoelen

7 november 2016 .

Trouwe lezers van deze blog (ik hoop dat er toch enkele zijn..) zullen misschien wel al doorhebben dat “mijn” favoriete biotoop de bossen zijn: bevers, edelherten, everzwijnen, dassen,… dàt zijn de soorten die mij het meest interesseren en die ik het liefst op beeld probeer vast te leggen.

Het toppunt van fantastische bosgebieden zijn natuurlijk de honderden kilometers uitgestrekte Scandinavische bossen. Enkele maanden geleden opende een vriend van mij een bed and breakfast in Kilafors, in het centraal-oosten van Zweden. Toen hij de laatste weken dan ook nog eens geregeld foto’s van mooie groepen korhoenen op zijn Facebookpagina postte, had ik het perfecte excuus om zijn b&b te bezoeken. Korhoenen wilde ik al langer eens wat beter observeren, en heel stiekem had ik eigenlijk ook nog een ander goed excuus om daar naartoe te gaan. Mijn vriendin Gina heeft tijdens haar drie maanden stage in Noorwegen, enkele jaren geleden, taigagaaien en auerhoenen gezien, en dat zijn soorten die ikzelf nog nooit had waargenomen, ondanks al enkele reizen naar de juiste gebieden. Elke keer opnieuw plaagt ze mij hiermee, dus werd het hoog tijd om hierin eindelijk eens verandering in te brengen.

Dus, vorige week trokken Gina en ik naar Zweden. Op onze eerste dag nam Kjell ons al mee naar een grote opengekapte vlakte, en de twintig zwarte bollen in een dode boom bleken onze eerste, maar niet onze laatste, korhoenen van de reis te zijn. Ik kon onder andere enkele mannetjes en vrouwtjes filmen terwijl ze van dennenknoppen aan het eten waren. Binnen enkele maanden, wanneer de echte balts begint en de mannetjes elkaar in arena’s gaan bekampen, moet het hier een indrukwekkende bedoening zijn! Schouwspellen die we in België en Nederland spijtig genoeg amper nog kunnen meemaken…

Sperweruil

De nieuwe b&b van Kjell en zijn vriendin Lena bleek de ideale uitvalsbasis te zijn voor tochten in de Zweedse natuur. Tel daar nog Kjell zijn ervaring als natuurgids bij, en zelfs een reisje van slechts enkele dagen kan niet mislopen. Tijdens het zoeken naar korhoenen op een ander opengekapt stuk zag Gina in de top van een dode boom iets zitten. Het bleek een sperweruil te zijn, ook een soort die al heel lang hoog op mijn verlanglijstje stond…Kjell is zelf trouwens een fervente uilenringer, en de ruigpootuil die ’s nachts in zijn netten hing, was een mooi extraatje!

Taigagaai

Tijdens één van onze tochten door een donker bos met een dikke onderbegroeiing van mossen, hoorde we plots onder luid vleugelgeklap iets opvliegen. In een schim zagen we nog net een vogel ter grootte van een stevige kalkoen wegschieten! Check, ik kon mijn eerste wilde auerhoen noteren! Ok, het ging allemaal héél snel, maar het was duidelijk een auerhoen, en bovendien konden we op onze laatste dag vanuit de auto in de sneeuw nog een koppeltje waarnemen. Drie auerhoenen, ik was méér dan tevreden.
Dan bleef nog de taigagaai over. Taigagaaien zijn typische vogels van de bossen in het hogere Noorden. Ze zijn niet echt zeldzaam, maar zeker niet altijd gemakkelijk te zien in de uitgestrekte bossen. Ze komen niet vaak in contact met mensen, en hebben er dan ook geen schrik van. Als je dan toch een familiegroepje te zien krijgt, kun je ze wel heel goed bekijken. Kjell duidde op de kaart een plek aan waar ze nogal eens te zien zijn. We luisterden op voorhand al eens naar hun geluid, zodat we wisten waar we op moesten letten. Na een uurtje rijden kwamen we aan op een afgelegen locatie middenin het bos. We openden de deur van onze auto, en het eerste wat we hoorden was, jawel, het geluid van taigagaaien! Een familiegroepje van vier kwam ons nieuwsgierig inspecteren, wat mij de kans gaf enkele beelden te maken. Check, nog een topsoort!
Uiteindelijk deden we gedurende die vier dagen nog heel wat leuke waarnemingen van haakbekken, hazelhoenen, elanden,… Een kort, maar fantastisch tripje. Misschien nog iets meer voor mij dan voor Gina, want zij kan mij nu niet meer plagen…

Auerhoen, vrouwtje

De beelden zijn binnenkort te zien op mijn blog wild-things.be
Wie meer informatie wil over de bed and breakfast, kan hier terecht:  (in alle eerlijkheid, een dikke aanrader!)


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog