Rode wouw met een rugzakje

Frederik Thoelen

1 april 2016 .

Mijn hobby en passie is het in beeld brengen van het gedrag van wilde dieren, maar af en toe kan ik via mijn werk ook op een boeiende manier filmpjes maken.
Ik werk in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek (België), een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren die na revalidatie weer worden vrijgelaten. De meeste patiënten die we binnenkrijgen zijn natuurlijk algemenere soorten die dicht bij mensen leven en dus snel gevonden worden als ze gekwetst zijn, zoals merels, houtduiven, buizerds, reeën,… Heel regelmatig krijgen we echter ook wat specialere soorten, en een echte “topper” was een recent binnengebrachte rode wouw. Het dier had tijdens de trek naar zijn broedgebied een klap gekregen, waarschijnlijk door het verkeer of een hoogspanningsdraad, en werd verzwakt en met een bloeduitstorting in een veld gevonden. Na enkele weken revalideren was de vogel er gelukkig weer bovenop, maar omdat rode wouwen bij ons toch speciale gasten zijn, én omdat we graag willen weten hoe het met zo’n unieke vogel verloopt na zijn vrijlating, besloten we hem te zenderen.

Rode wouw 3

Daar sta ik dan met de rode wouw die gezenderd gaat worden (Natuurhulpcentrum vzw)

 

Rode wouw zenderen (3).Movie_Snapshot

Na een revalidatieperiode was de rode wouw weer in staat om uit te vliegen (Natuurhulpcentrum VZW)

We namen contact op met enkele roofvogelspecialisten en samen gaven we de wouw een rugzakje met een zendertje van amper 18 gram, slechts 3% van het lichaamsgewicht!
Elk uur slaat het zendertje de GPS-locatie op, en 1 keer per dag worden al die coördinaten via een soort sms doorgestuurd naar de software die de positie op Google Earth weergeeft. Een fantastisch toestel, dat dan ook nog eens werkt op zonne-energie zodat het in principe jarenlang kan meegaan. We hebben al gezien dat de vogel twee dagen na zijn vrijlating zijn route naar het broedgebied heeft voortgezet, en vervolgens in twee dagen tijd bijna 500 kilometer naar het noordoosten gevlogen is. Al meer dan een maand vliegt hij rond in een landelijk gebied in het noordoosten van Duitsland, en we kunnen zien in welk bosje hij slaapt en in welke velden hij zijn voedsel gaat zoeken. Zijn territorium is ongeveer 4 kilometer op 2 kilometer. Hoogstwaarschijnlijk is de vogel hier ook een nest aan het maken. Ik moet toegeven dat die zendergegevens verslavend werken, en elke morgen blijft het toch spannend om te zien waar de vogel nu weer heeft uitgehangen…

Rode wouw zender 2

De zender wordt aangebracht (Natuurhulpcentrum VZW)

De revalidatie kunnen we al als een succes beschouwen, maar mijn plan is toch om binnenkort met enkele collega’s een weekendje oost-Duitsland te plannen om “onze” rode wouw op te zoeken. Met de gedetailleerde zendergegevens moet het zeker lukken hem terug te vinden. Dat het goed met de vogel gaat weten we zeker, maar de grote vraag is natuurlijk of hij echt aan een nest begonnen is. Een filmpje over de vrijlating en revalidatie heb ik al gemaakt, hopelijk volgt er snel een sequel met beelden waarin de vogel in het wild te zien is!
Het filmpje:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Puwz8gTQaSY]
Meer info kun je, zoals altijd, vinden op mijn blog www.wild-things.be


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog