Natuurblog: zeealsem is zeldzaam, maar niet op Schiermonnikoog

Daniël Mulder

16 augustus 2021 .

zeealsem

Roots-redacteur Daniël Mulder is fan van het waddeneiland Schiermonnikoog. Tussen de buien door fietst hij naar de Kobbeduinen en ziet dat de zeldzame kwelderplant zeealsem hier massaal groeit.

zeealsem

Op Schiermonnikoog. Dat betekent veel naar de hemel kijken: gaat het regen, blijft het droog? Het voordeel van deze augustuswisselvalligheid is dat je nog eens wat ziet: reusachtige regenwolken in alle tinten grijs én ook zwaluwen. Dat kan preciezer. Het waren boerenzwaluwen die hun staart zo mooi uitwaaieren als ze een scherpe bocht maken. Voor het eerst zag ik dat er witte streepjes op de staartveren zaten, net een omgekeerde streepjescode.

Ik vermoed dat er veel is wat ik nog nooit heb gezien.

Buienradar beloofde een paar uur droogte. Het beeldscherm kwam voor het eerst in dagen overheen met de werkelijkheid. Achter de voormalige vuurtoren (de witte) dook veel blauw op in de lucht. De Kobbeduinen moest haalbaar zijn. Ter verduidelijking: de Kobbeduinen is een kweldergebied aan de oostkant van Schiermonnikoog.

zeealsem

De kleine gele bloemen van de zeealsem kun je zien in augustus en september. Foto: Wikipedia

Zoef een nieuwe wereld binnen

Fiets je vanaf waddenkant door polderland naar de Kobbeduinen, dan ga je eerst een steile duinheuvel op. Bovenop val je bijna stil en dan bereik je dat heerlijk kantelpunt, je voelt dat je de zwaartekracht hebt overwonnen. Ineens zoef je een nieuwe wereld van oneindigheid binnen. Ik durf wel te zeggen dat je bijna nergens anders in Nederland zo’n ruimte-ervaring beleeft. Omdat je blik al snel verdwaalt in al die leegte, stapte ik af bij een brugje. Hier stroomde volop water.

Zeealsem: fris geurend

Langs de oever, maar nu ik goed keek zag ik het op veel meer plekken, groeide een zilvergrijsgroene plant met geveerd blad. Ik plukte wat en wreef het blad tussen mijn vingers. Het geurde heerlijk fris, maar ik kon geen naam geven aan die geur. Het bleek zeealsem, een plant die niet op iedere hoek in de natuur groeit. Het is zelfs een rodelijstsoort.

Ik koppel in de natuur zeldzaamheid al snel aan eenzaamheid, maar hier werd duidelijk dat je als plant ergens massaal kunt groeien wanneer je redelijk zeldzaam bent. De kleine gele bloemetjes van de zeealsem bloeien nu, ingetogen en onopvallend.

Lees meer natuurblogs van Roots


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog