Zeldzame rouwmantel in Schoorl

Paul Bohre

26 augustus 2021 .

Iedere natuurliefhebber heeft wenssoorten. De zeldzame rouwmantel, een vlinder, is er voor mij zo een. Als ik via een vriend de tip krijg dat er nota bene vlakbij mijn huis een gezien is, ga ik na het avondeten meteen op pad. Maar het zal nog een dag duren, voordat ik hem zelf in beeld krijg. En hoe!

Vriend Phil Koken stuurt me een appje aan het eind van de middag. “Er is een rouwmantel bij jou in de buurt gezien, spring gauw op de fiets!” Ook Vogelmagazine columnist Klaas de Jong mailt me vanaf Texel. “Man, meteen gaaan!!” Maar eerst moet er gekookt worden voor mijn gezin… Meteen daarna spring ik op de fiets. Het is slechts vijf minuten van mijn huis vandaan. Via Waarneming.nl klik ik op de waarneming van Johan van der Vegt, die de vlinder blijkbaar ontdekt heeft. Google maps leidt me feilloos naar de plek. Het blijkt een vakantiehuis te zijn, op de foto met vlinder staat een vijg, deze boom staat naast het huis. Gelukkig zitten de bewoners in de tuin, dus ik vraag vriendelijk of zij weten van de zeldzame vlinder in hun tuin. “Ja zeker, die is vanmiddag hier ontdekt door een familielid, maar we hebben hem nu al een tijdje niet meer gezien.”

Zeldzame rouwmantel in Schoorl

De rouwmantel heeft enorme vleugels die hij graag opwarmt op een zonnige plek. Foto Paul Bohre

 

Majestueuze vlieger

De vlinder is dus helaas waarschijnlijk al gaan slapen, de zon is al een tijd weg uit de tuin. “Kom gerust weer kijken morgenmiddag, als de zon weer in de tuin schijnt komt hij vast wel weer tevoorschijn,” aldus de vakantiegast. Zo gezegd, zo gedaan. De volgende middag schijnt de zon volop, ik besluit rond 14 uur die kant op te fietsen. Eenmaal bij het huis aangekomen is het direct bingo. De rouwmantel zit zichzelf op de warmen op de rand van het dak. Nota bene naast een atalanta: die is al groot, de rouwmantel is veel groter. Ineens vliegt hij op en komt recht op me af. Wat een majestueus mooi beest, en wat een joekel. Met traag flappende vleugels vliegt hij richting de vijgenboom. Verschillende vijgen zijn overrijp en juist daar komen heel veel vlinders op af. Ik zie gehakkelde aurelia’s, bont zandoogje, dagpauwoog, veel atalanta’s, en de rouwmantel.

Zeldzame rouwmantel in Schoorl

Op deze foto kun je mooi zien hoe groot deze vlinder is ten opzichte van bijvoorbeeld de atalanta, rechts. Foto Paul Bohre

 

Zeldzame rouwmantel

De rouwmantel is een sinds 1964 verdwenen standvlinder, waarvan ieder jaar enkele zwervers worden waargenomen; soms overwinteren ze hier zelfs. In 1995 was er sprake van een invasie en enkele vlinders hebben hier ook overwinterd; tot een vestiging heeft het echter niet geleid. Ook in 2006 vond er een belangrijke invasie plaats met honderden rouwmantels verspreid over het hele land. Verder worden ze nauwelijks in Nederland gezien, de afgelopen dagen echter wel op een paar plekken, waaronder in Lelystad, Friesland, Texel en uit Dordrecht. En dus in Schoorl. Ik ben de koning te rijk!

Zeldzame rouwmantel in Schoorl

Regelmatig vliegt de vlinder met machtige vleugelslagen naar beneden om te drinken op een rijpe vijg. Foto Paul Bohre

 

In Zweden zijn deze zomer al opvallend veel rouwmantels gezien. Komt er weer een invasie?

Check Waarneming.nl voor de laatste meldingen. Eigen waarnemingen met foto zijn zeker ook welkom!

Kijk op de site van de Vlinderstichting voor meer informatie over deze vlinder.

Je altijd al eens afgevraagd waarom vliegen nooit in een rechte lijn vliegen?


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog