Wat een vraag: hoe komt boerenwormkruid aan zijn naam?

Daniël Mulder

14 september 2021 .

Boerenwormkruid

Close-up van boerenwormkruid

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe komt boerenwormkruid aan zijn naam? Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

Boerenwormkruid: zeldzaam is de plant zeker niet, maar wel mooi. Van afstand lijkt het net of er honderden goudklompjes in de berm heen en weer wiegen in de wind. Zoom je in, dan veranderen de goudklompjes in zongele gebakjes. In september bloeit de plant nog volop.

Boerenwormkruid

Wandelaar op graspad met boerenwormkruid in de berm.

Boerenwormkruid als medicijn

“Vroeger werd een extract van boerenwormkruid gebruikt om parasitaire wormen in het maag-darmkanaal van mensen en vee te bestrijden”, legt bioloog Geert-Jan Roebers uit. “De plant bevat alkaloïden en blijkbaar kunnen de wormen daar niet tegen. De dosering is wel een puntje, want bij een overmaat legt ook de mens of de koe het loodje. In weilanden eten de koeien er dan ook wijselijk omheen.”

Voor wandelaars is het gunstig dat koeien deze planten niet eten. De bloemen verwelken namelijk niet snel, dus waar boerenwormkruid groeit is het lang feest langs het wandelpad.

Nog 3 interessante plantenvragen

  1. Bijen en vliegen voeden zich met de kleine druppels die plantenbladeren afscheiden. Waarom zijn insecten zo dol op dit ‘plantenzweet’?
  2. Mensen en dieren kunnen naar de ‘wc’, maar hoe raken planten hun afvalstoffen kwijt?
  3. Wie heeft er op deze plant gespuugd?

Nieuwe scheurkalender 2022

Bioloog Geert-Jan Roebers maakt voor Roots jaarlijks de scheurkalender. De Roots Scheurkalender is geïllustreerd met 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord). De nieuwe kalender voor 2022 is nu verkrijgbaar.”

Foto’s: Daniël Mulder


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten