Hoe is de tamme kastanje in Nederland beland?

Daniël Mulder

17 september 2020 .

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe is de tamme kastanje in Nederland beland? Bioloog en natuurboekenschrijver Geert-Jan Roebers, die ook de nieuwe Roots Scheurkalender 2021 heeft gemaakt, dook in de geschiedenis.

De tamme kastanje is inheems in Zuid-Europa maar doet het ook bij ons goed. Binnenkort kun je de smakelijke vruchten misschien wel ergens rapen. Het kan zijn dat de Romeinen tamme kastanjes naar ons land hebben gebracht – voor hen was kastanjepap een veel gegeten gerecht – maar een feit is dat deze boom hier al twee eeuwen voor het begin van de jaartelling voorkwam. Of die tamme kastanjes hier op eigen kracht zijn gekomen of gezaaid door wat reislustige culinaire Kelten zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Tegenwoordig vind je deze bomen bijna in heel Nederland, kijk hier maar eens.

tamme kastanje

Tamme kastanje. Foto Andrea Gulickx

Bonusweetje: wat heeft de paardenkastanje te maken met de tulp?

Het is een raar idee, maar de kinderen die hier vijf eeuwen geleden leefden verzamelden geen kastanjes. De paardenkastanje is namelijk pas halverwege de 16e eeuw in West-Europa ingevoerd. Overigens wel door een Nederlander, namelijk door Bousbecke, die in dienst was van de Duitse keizer als gezant bij de Osmaanse sultan. Vanuit het huidige Turkije importeerde Bousbecke nog meer planten die we nu niet meer weg kunnen denken, zoals de sering en de tulp.

Roots Scheurkalender 2021
Meer leuke natuurvragen en -weetjes vind je in de nieuwe Roots Scheurkalender 2021, die is geïllustreerd met 365 full colour natuurfoto’s. In deze scheurkalender vind je elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord). De scheurkalender is ook verkrijgbaar als cadeautje bij een kortlopend Roots-abonnement.

Ook interessant om te lezen

  • In de lente zitten fruitbomen vol met bloesem. Maar waarom bloeien ze soms ook in het najaar? Roots-expert en bomenkenner Bert Maes legt het uit.
  • Bestaan er naaldbomen die hun bladeren verliezen?
  • Groeit de vliegenzwam alleen bij berkenbomen?

Foto header: Melchert Meijer zu Schlochtern


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten