Zeldzame sapslurper

Paul Bohre

2 maart 2020 .

Het is een van de zeldzaamste voorjaarsbloeiers in Nederland: de bleke schubwortel. Qua uiterlijk heeft hij wel iets weg van een orchidee. Deze zeldzame sapslurper heeft het vocht van boomwortels  nodig om te kunnen groeien.

 

Bleke schubwortel (Lathraea squamaria) komt voor in Midden- en West-Europa en in aangrenzend Azië. Het is eigenlijk een gebergteplant en dichter bij huis is hij dan ook vooral te vinden in heuvelland als de Eifel en de Ardennen. Ook ons eigen Limburgse heuvelland kende tot 1930 een vindplaats, maar daarna werd lange tijd gedacht dat de soort uit ons land verdwenen was.

Een jaar of tien geleden kwam echter een opmerkelijk bericht uit Ridderkerk: de bleke schubwortel was daar door medewerkers van de plantsoenendienst ontdekt. Vreemd zo’n nieuwe vindplaats ver buiten het bekende verspreidingsgebied. Vooral als je bedenkt dat de verspreiding van zaden van schubwortel, zoals bij veel planten, via mieren verloopt. Daarom lijkt aannemelijk dat de planten uit Ridderkerk met het pootgoed van bomen zijn meegekomen. (Bron: Nature Today)

Zeldzame sapslurper: de bleke schubwortel

De zeldzame bleke schubwortel bloeide in 2014 in het Jac P. Thijssepark in Amstelveen. Foto Paul Bohre

 

Zeldzame sapslurper

Schubwortel is namelijk een echte parasiet die door het ontbreken van bladgroen voor zijn voedingsstoffen aangewezen is op andere planten. Bij schubwortel zijn dat boomwortels, waar de plant het sap uit zuigt, met een voorkeur voor hazelnoot. Waarschijnlijk spelen de schubben op de vertakte wortelstok, waaraan dit geslacht haar naam ontleent, daarbij een rol. Het vroege voorjaar, de periode waarin de sapstroom veel koolhydraten bevat, is dan ook hét moment voor deze plant om het belangrijkste deel van zijn levenscyclus te volbrengen.

 

Zeldzame sapslurper: de bleke schubwortel

Deze plant lijkt wel wat op een orchidee. Foto Paul Bohre

Jac P. Thijssepark

Zelf heb ik de bleke schubwortel in 2014 in het Jac P. Thijssepark gevonden. Hij lijkt wel wat op een orchidee, met zijn bleekroze bloemen in een tros. Een mooi dingetje. Met het laagstaande zonnetje erop lijken ze zelfs wel een beetje op te lichten. En dan te bedenken dat ze maar op een paar andere plekken in Nederland groeien. Heel bijzonder, zelfs voor een doorgewinterde vogelaar als ik.

 

Klik hier voor meer informatie en het verspreidingsgebied.

Het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen is sowieso een aanrader om te bezoeken als plantenliefhebber, zeker wat later in het voorjaar, als de vele gekweekte (zeldzame) inheemse soorten weer uitlopen.

In de lente schieten ook de stinzenplanten weer uit de grond.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten