Muurbloempje in opmars: de muurhagedis

Marloes Blom

2 september 2020 .

Hotspots muurhagedis

Een zonnende muurhagedis. Beeld: iStock

Op warme dagen koestert de muurhagedis zich heerlijk in het zonnetje op de stenen van een muurtje of in een rotstuin. Hij komt steeds vaker voor in Nederland en België – maar in Nederland leeft hij slechts op één plek van nature.

Over de muurhagedis

De muurhagedis (Podarcis muralis) is bruin/beige met een rood-achtige of gele buik. Het diertje is maximaal 19 cm lang, heeft een smalle platte spitse kop, lange staart en stevige poten met lange tenen. Hij leeft van insecten zoals muggen en regenwormen. Zelf staat hij op het menu van roofvogels. Jonge hagedissen doen er beter aan uit de buurt te blijven van volwassen exemplaren: de muurhagedis heeft kannibalistische neigingen.

Hotspots muurhagedis

Een zonnende muurhagedis. Foto: iStock

Vijf hotspots in Nederland en België – en dit is hotspot nummer één

De muurhagedis komt voor op bijna zestig plekken in Nederland – grotendeels zijn dat uitgezette hagedissen, afkomstig uit het buitenland. Alleen in Maastricht is hij inheems, in het Frontenpark om precies te zijn. Frank Spikmans van Ravon (de kennisorganisatie voor reptielen) noemt dat dan ook ‘de bakermat van de muurhagedis in Nederland’. Spikmans: “Het is één van de meest noordelijke plekken waar de muurhagedis van oorsprong voorkwam. Mogelijk leeft het dier hier al honderden of duizenden jaren op de rotsige rivieroevers van de Maas. De resten van de vestingwerken uit de 18e en 19e eeuw zijn nu zijn ideale leefplek. In het park wordt weinig gemaaid en het is er kruidenrijk, zodat er veel insecten voor de muurhagedis rondvliegen en kruipen.”

Waar: naast de parkeergarage van Q-park in Maastricht. Het Frontenpark bestaat uit twee delen en in beide zijn de muurhagedissen op de vestingmuren te vinden. Op Bezoekmaastricht.nl lees je meer over dit mooie park;
Ook te zien: vroedmeesterpadden, hazelworm, vlinders zoals boswitje, bruin dikkopje, bruin blauwtje, klaverblauwtje en kaasjeskruiddikkopje;
Horeca: in het centrum van Maastricht is voldoende horeca.

We zeggen het toch maar weer even: zet geen dieren uit!

“Natuurlijk is zo’n muurhagedis op vakantie een grappig dier en schattig in je eigen tuin of het park in de buurt. Maar bedenk dat bijna elke exoot die je in Nederland loslaat een bedreiging vormt voor inheemse dieren”, waarschuwt Frank Spikmans van Ravon.

Meer zien en lezen

CREDITS: TEKST MONIQUE VAN KLAVEREN | BEELD iSTOCK


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren