Wat een vraag: hoeveel poten heeft de miljoenpoot?

Daniël Mulder

08-11-2021 00:00:00

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoeveel poten heeft de miljoenpoot? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

“Miljoenpoten leven meestal in de bodem en tussen het strooisel”, aldus bioloog Geert-Jan Roebers. “Ze hebben aan elk lichaamssegment twee paar poten en bij elkaar kan dat aantal oplopen tot enkele honderden. Het record ligt rond 750 poten. Een respectabel aantal, maar minder dan duizend en een stuk minder dan een miljoen. Bij duizendpoten – felle jagers met één paar poten per segment – ligt het record op 354.” In je tuin kun je trouwens verschillende soorten miljoenpoten zien, kijk maar eens op deze site.

Miljoenpoot

Meer leuke natuurvragen

  • Je kent ze misschien uit de film Jurrasic Parc, of je hebt ze een keer gezien in een museum: barnstenen met insecten erin. Maar wat is barnsteen eigenlijk? En hoe komen die insecten erin terecht?
  • Wist je dat insecten zandpaden fijner vinden dan asfaltwegen?
  • Hij klinkt als een hommel en oogt als een hommel, en toch is geen hommel. Maar wat dan wel?
  • Als je een hooiwagen oppakt aan zijn poot, laat hij die soms los. Groeit die poot weer aan?

Zin in nog meer natuurweetjes?

De Roots Natuuragenda 2022 (t.w.v. € 13,99) bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van 108 prachtige natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. De Roots Scheurkalender 2022 (t.w.v. € 15,99) bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord).

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2022 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Foto: Peter van Wieringen

Recente Editie

Meer Dieren