Prachtige beekjuffer

Paul Bohre

13 augustus 2018 .

Wie nu langs een beek wandelt, maakt kans op de weidebeekjuffer. Als je hem goed in de kijker krijgt, verbaas je je over de schoonheid van deze prachtige juffer. Ze fladderen als elfjes vlak over het water. Met hun sterk veranderende kleuren, weten ze je keer op keer te verrassen.

 

De weidebeekjuffer is met zijn lengte van 5 centimeter een forse libel. De mannetjes hebben een metaalglanzend lichaam, waarvan de kleur afhankelijk van de lichtinval varieert van groenig tot donkerblauw. Meest opvallend is de grote blauwzwarte vlek op de vleugels. De vrouwtjes hebben een groen metaalglanzend lichaam en egaal groene of groenbruine vleugels.

Prachtige beekjuffer

Het mannetje weidebeekjuffer heeft donkere vlekken op de vleugels. Foto: Wikipedia Holger Gröschl

 

Zoektip

Weidebeekjuffers komen vrij algemeen voor langs stromend water van redelijke kwaliteit. In het westen van Nederland zijn ze wel veel schaarser, maar sinds kort komen ze wel voor in de Biesbosch. Ze hebben zuurstofrijk water nodig om zich goed te kunnen voortplanten. Daarom heb je langs beken waar het water goed stroomt dus de beste kans om ze te zien. En dan vooral op plekken waar de zon lekker op het water en de planten schijnt.

Prachtige beekjuffer

Vrouwtje weidebeekjuffer. Zij heeft zuurstofrijk water nodig om haar eitjes af te zetten. Foto: Wikipedia

 

Afzet eitjes

Vegetatie langs de oever is belangrijk als zitplaats voor deze libellen. Ook moeten in het water voldoende drijvende planten aanwezig zijn voor de ei-afzet. Weidebeekjuffers vliegen van begin mei tot in september, met de hoogste dichtheden midden juni tot eind juli. Mannetjes bezetten uitkijkplaatsen op oever- en waterplanten. Andere mannetjes worden verjaagd, soms pas na een minutenlang schijngevecht in de lucht.

Prachtige beekjuffer

Fladderende beekjuffer boven een gouden beek. Foto: A. Geertsema

 

Prachtige beekjuffer

Vrouwtjes worden direct in een baltsvlucht achtervolgd. Eitjes worden onder water in planten afgezet, waarbij het vrouwtje soms geheel onder water verdwijnt. Overnachting gebeurt vaak groepsgewijs, in ruige vegetatie langs de beek. Als je met goed weer langs een beek wandelt kun je deze spectaculaire juffer niet missen. Wie ze goed in de kijker krijgt, zal zich verbazen over deze prachtige beekjuffer.

Bekijk hier een filmpje van de baltsende weidebeekjuffer.

Klik hier om te zien waar de weidebeekjuffer voorkomt.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren