Tijger van het zandpad: de zandloopkever

Marloes Blom

21 juli 2020 .

Bastaardzandloopkever

De bastaardzandloopkever (Cicindela hybrida). Foto: Edwin Giesbers.

Van de fraaie zandloopkever leeft in Nederland slechts een handjevol soorten, zoals de bastaardzandloopkever. De Duitse zandloopkever is ook een knappe verschijning, maar behoorlijk zeldzaam in Nederland. Je ziet en leest er alles over in het dubbeldikke zomernummer van Roots – hier vast een voorproefje. 

Geduchte rovers met sterke kaken

Zandloopkevers zijn razendsnel en zien uitstekend met hun enorme ogen. Dat komt goed van pas als ze jagen op hun prooi, zoals andere insecten, maar ook spinnen. Eenmaal tussen de vervaarlijke, als kromzwaarden gekruiste kaken beland is er voor zijn slachtoffer geen ont­komen meer aan – niet voor niets is de Engelse naam van deze kever Tiger beetle.
Ook de larven van de zandloopkever zijn geduchte rovers. Als hangjongeren houden ze zich op in een zelfgegraven verticale tunnel, waarbij alleen hun kop zichtbaar is; de larve heeft twee haken op zijn rug waarmee hij zich heeft verankerd zodat hij in positie blijft hangen en niet naar beneden glijdt. Zodra een insect voorbijloopt, wordt het razend­ snel gegrepen.

Zandloopkevers in Nederland: handjevol soorten

Iedereen die tijdens een zomerse dag in de natuur wandelt, zal weleens zandloopkevers hebben gespot op het zandpad. Ze lopen vaak snel heen en weer, maar zodra je dichterbij komt, vliegen ze iets op om vervolgens een meter of twee verderop te landen. Het zijn vrijwel altijd twee soorten die je hier ziet:

  • de algemeen voorkomende groene zandloopkever
De groene zandloopkever

De groene zandloopkever. Foto: Edwin Giesbers

  • de bastaardzandloop­kever
Bastaardzandloopkever

De bastaardzandloopkever. Foto: Edwin Giesbers.

Veruit de zeldzaamste verschijning hier is dus de Duitse zandloopkever. Vroeger kwam hij verspreid voor, tegenwoordig is er nog maar een uiterst kleine populatie aanwezig. En wel in het zuidoosten van Noord­-Brabant, bij Budel-­Dorplein.

Op Duitse zandloopkever safari

Natuurfotograaf Edwin Giesbers ging op pad om deze kleine knappe jager in beeld te brengen: je ziet ‘m up close and personal in het dubbeldikke zomernummer van Roots. Daarin ook meer over het reddingsplan (met plagplekken) en antwoord op de vraag: ‘Dit fraaie kevertje heeft vleugels – maar vliegt hij ook?’ Via de webshop bestel je Roots juli/augustus eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je krijgt het nummer zonder verzendkosten thuisgestuurd (deze aanbieding geldt t/m 31 juli 2020).

CREDITS: TEKST & FOTO’S EDWIN GIESBERS


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren