Leestip: 8 wijze lessen uit de natuur

Daniël Mulder

27 maart 2020 .

De acht grote lessen van de natuur

Fanny Glazenburg, hoofdredacteur van Roots, las het boek De acht grote lessen van de natuur. Ze was onder de indruk: ‘Gary Ferguson geeft ons handvatten om weer in harmonie met de natuur te leven.’

In de moderne maatschappij zijn veel mensen het contact met de natuur uit het oog verloren. En omdat wij mensen ook onze oorsprong in de natuur hebben – alles is immers uit hetzelfde sterrenstof ontstaan – is er vaak een gevoel van verlorenheid, terwijl de verbondenheid met de natuur juist helend is; voor ons, maar ook voor de natuur zelf.

De acht grote lessen van de natuur

Foto: Ernst Kremers

Met het boek De acht grote lessen van de natuur probeert auteur Gary Ferguson ons handvatten te geven om weer in harmonie met de natuur te leven. Ferguson, ecoloog van beroep, schreef al diverse boeken over ecologie en wildlife, maar dit is het eerste dat in het Nederlands vertaald werd. En terecht, want de acht grote lessen die hij beschrijft, zou een ieder tot zich moeten nemen.

Vrouwelijke energie

De acht grote lessen van de natuurFerguson vertelt bijvoorbeeld over het belang van verbondenheid (biodiversiteit!), het omarmen van de vrouwelijke energie, hoe wij moeten leren van de wijze ouderen van de aarde, en hij weet daarbij veel te staven met nieuwe wetenschappelijke inzichten en zijn eigen rake observaties van lange hikes door de wildernis.

Om zijn verhaal kracht bij te zetten, grijpt Ferguson ook vaak terug naar mythes van oude culturen en volksoverleveringen en daarmee haalt hij vaak de wind uit zijn eigen zeilen. Soms is het beter met één heel sterk argument te komen dan een aantal op te voeren, omdat ze elkaar dan afzwakken. Toch is De acht grote lessen van de natuur een boek dat je aan het denken zet. Als dat al niet gebeurd was.

De acht grote lessen van de natuur (hoe wij verbonden zijn met alles wat leeft), uitgeverij Ten Have, € 21,99.

Nog 3 inspirerende natuurboeken volgens Roots

  • De wind is onzichtbaar, maar toch oefenen de Mistral, de Bora en al die andere krachtige Europese luchtstromen duidelijk hun invloed uit op landschap én mens. Nick Hunt beschrijft het wervelend in zijn reiswandelboek Waar de wind waait.
  • Weideland werd in Engeland in 2015 bekroond met de Wainwright prize for nature writing. Nu is het boek ook verkrijgbaar in het Nederlands. Roots las het boek. In het kielzog van John Lewis-Stempel wandel je al lezend een jaar over een natuurlandgoed.
  • Flora, de verborgen pracht van planten laat je een reis maken langs alle delen van de plant: van wortel tot top. En aan het einde van deze reis door de plantenwereld besef je hoe weinig je eigenlijk wist van bladeren, stammen, wortels, bloemen, zaden en vruchten.

Foto header: iStock


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken