Bosatlas van de duurzaamheid toont de kracht van cartografie

Daniël Mulder

31 januari 2020 .

bosatlas duurzaamheid

Voor iedereen die immuun is geworden voor klimaatverhalen en duurzaamheid, sla De Bosatlas van de duurzaamheid eens open: keer op keer sta je versteld van de kracht van cartografie en infographics.

Duurzaamheid is een oud begrip. De oorsprong van het woord is te vinden in de 17e eeuw. In de bosbouw werd het gebruikt om aan te geven hoeveel hout kon worden gekapt zonder dat het schadelijk was voor het bos. In de 21e eeuw is duurzaamheid een containerbegrip geworden: van voedselverspilling tot waterbeheer en van biodiversiteit tot zonnepanelen, op bijna alles kan het label duurzaam worden geplakt.

Duurzaam omgaan met de aarde. De belangstelling voor het onderwerp is sinds een jaar of tien explosief gestegen en eigenlijk om maar één reden: klimaatverandering. De opwarming van de aarde gaat de laatste jaren zo snel dat niet alleen de milieubeweging peentjes zweet als ze over dit onderwerp praten.

bosatlas duurzaamheidFrans klimaat in Holland

Dat De bosatlas van de duurzaamheid opent met klimaatverandering is daarom logisch. En in al die hoofdstukken die nog volgen (energie, vervoer, natuur, water etc.), zingt dit woord mee op de achtergrond. Voor iedereen die immuun is geworden voor klimaatverhalen en duurzaamheid, sla dan deze atlas eens open: keer op keer sta je versteld van de kracht van cartografie en infographics.

Een voorbeeld. Vaak wordt gezegd dat Nederland het klimaat krijgt van Zuid-Frankrijk. Pas wanneer je de kaart van Nederland ziet met daarop de gemiddelde temperaturen van Midden-Frankrijk dan zie je het effect. Zeeland had in 2014 het klimaat van Bordeaux, in Limburg heerste het weer van Lyon en Groningen heeft het klimaat van Rennes.

bosatlas duurzaamheid

Goud smelten

Ook verrassend: hoeveel metaal er in je smartphone zit. Je hoort het vaak, maar als je de infographic ziet waarin de telefoon wordt ontleed, van printplaat tot display, dan begrijp je de oproep om je oude smartphone in te leveren pas echt. De wereld aan mijnbouw zit in je jaszak. Leuk weetje: in iedere smartphone zit goud. Smelt al het goud om dat in honderd smartphones zit en je hebt genoeg voor een mooie gouden ring.

Hoe je het ook wendt of keert, duurzaamheid is soms taaie kost. En dat zie je ook terug in de infographics. Je moet soms even goed kijken hoe zaken in elkaar zitten. En wat je al lezend ook afvraagt: hoe duurzaam zijn de cijfers in deze atlas, want weinig is zo waterig als de getallen rond het klimaat.

De bosatlas van de duurzaamheid, Noordhoff, € 29,95.

Interesse in atlassen en cartografie?


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken