Het verhaal achter de winnende foto: jonge duinkonijnen

René Alblas

5 juli 2022 .

Deze foto van jonge duinkonijnen is één van de 25 geselecteerde foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022.  Fotograaf Olaf Oudendijk vertelt het verhaal achter deze winnende foto.

Hoe heb je je voorbereid op het maken van deze foto?

“Ja deze foto kwam niet uit de losse pols. Duinkonijnen beginnen steeds zeldzamer te worden en de plekken waar je ze kan aantreffen worden helaas steeds beperkter. Gelukkig weet ik nog een plekje waar ze voorkomen. Na een aantal dagen daar langs te zijn gekomen en het gedrag van de voornamelijk jonge konijnen bestuurd te hebben, ben ik aan de slag gegaan. Zo aan het einde van de dag komen de konijnen graag uit hun beschutte plek om te foerageren. De ouders staan dan op wacht en bij enig onraad slaat een van de ouders hard met de achterpoten op de grond. Dus voorzichtigheid is geboden als je ze benadert.”

En hoe heb je de foto uiteindelijk gemaakt?

“In dit geval kwamen ze uit de duindoorns net naast het wandelpad. Ik had de jonge konijntjes al op zo’n 100 meter afstand gezien en heb toen mijn camera op de grond neergelegd en ik ben al tijgerend met alle voorzichtigheid naar ze toe gekropen. Ik weet niet precies de afstand maar na een 30 minuten zeer voorzichtig kruipen en regelmatig even pauze nemen, was ik op een punt gekomen waarbij ik de konijntjes wilde fotograferen met de achtergrond die ik wilde hebben. Op de achtergrond viel precies het avondzonnetje waarbij de konijntjes in de schaduw staan.”

Waar en wanneer heb je deze foto gemaakt? 

“Deze konijntjes heb ik gefotografeerd in het Noordhollands Duinreservaat nu ongeveer een jaar geleden. Specifiek op 2 juni 2021 om 20:42.”

Had je zo’n foto al in je hoofd? 

“Ik had al een idee in mijn hoofd, maar je weet nooit of alles op zijn plek gaat vallen. Valt het licht goed en staan de konijnen wel op de juiste plek? Is het er eentje of zijn het er twee of meerdere? Vallen de ogen van één konijn,dan wel van beide, in het scherpstelvlak? Welke compositie kan je maken, etecetera.
Dus het hangt ook sterk af van de situatie ter plaatse.”

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“Ik gebruikte een Nikon D500 met een Nikon 200-500 millimeter lens. Diafragma f/7.1, een sluitertijd van 1/200 en ISO 800. Ik heb geen statief gebruikt om een zo laag mogelijk standpunt te nemen. Wel heb ik een rijstzak gebruikt om enige stabilisatie te hebben. Ik lag bij het maken van de foto volledig plat op de buik op een zandpad dus zo’n rijstzak was ook een beetje bescherming voor mijn spullen.”

Heb je tips? 

  • Naast een flinke portie geduld zul je ook wat moeten doen aan voorbereiding, zeker bij zoogdieren. Hoe reageren ze op de  aanwezigheid van mensen? Wat doen ze als ze vluchten? Komen ze daarna weer snel terug? Leer de patronen dus kennen. En hoe reageren ze op geluid, bijvoorbeeld op dat van de sluiter van een spiegelreflex camera?
  • Daarnaast zul je ook moeten kijken hoe je voor- en achtergrond meespelen in combinatie met je onderwerp. En bestudeer het licht op je onderwerp, voorgrond, achtergrond.
  • Daarnaast zijn konijnen redelijk honkvast en zeker met jongen. Dus je kan meerdere keren bij ze langs gaan, totdat je een foto hebt waarvan je denkt ‘zo had ik ze graag op de foto willen hebben’.

Meer fotografie


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie