rugstreeppad

De pionier pad: de (beschermde) rugstreeppad

De beschermde rugstreeppad houdt van dynamische leefgebieden, en duikt daarom nogal eens op bij bouwprojecten. Natuurfotograaf Edwin Giesbers ging op pad voor een nadere kennismaking met deze pionier onder de amfibieën.

Roots is hét magazine dat je midden in de natuur brengt met adembenemende natuurfotografie, prachtige natuurreportages en tips geeft om zelf de mooiste foto’s te maken!

Nieuws

April voorjaars paddenstoelen maand

Niet alleen in de herfst, maar ook in het voorjaar kun je de mooiste paddenstoelensoorten vinden. Bijvoorbeeld de enorme aderbekerzwam of de prachtig cryptisch gevormde morielje! Roots geeft je vindtips!

kievitsbloemen
Nieuws

Wilde kievitsbloem: een bijzondere plant in 9 vragen

Wilde kievitsbloemen zijn zeldzaam in Nederland. In de drassige graslanden van de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water bij Zwolle bloeien ze echter nog volop. Juist nu, in april. Alles over de wilde kievitsbloem in 9 vragen.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!

Nieuws

Eerste hulp bij zeehonden ja/nee?

Afgelopen week wandelt Roots-redacteur Paul Böhre op het strand bij Camperduin en ziet daar een jonge zeehonden liggen. Moet je dan altijd naar de zeehondenopvang bellen?

nederland vogelland
Nieuws

TV-tip 3 april: Nederland, Waterland, Vogelland

Noteer in je (online) agenda: 3 april. Dan toont de KRO-NCRV de eerste aflevering van de BinnensteBuiten special: Nederland, Waterland, Vogelland. In die natuurserie neemt natuurgids en vogelexpert Arjan Dwarshuis je mee op vogelsafari in eigen land naar verschillende natuurgebieden.

Nieuws

Eerste voorjaarsvlinders actief

Zodra het lente zonnetje warmer wordt, zoals afgelopen weekend, vliegen de eerste vlinders rond. Lees hier waarom en welke soorten dat zijn…

stinsenplanten
Nieuws

Stinsenplanten: 15 toplocaties om ze te bewonderen

Bloeiende stinsenplanten kleuren nu massaal de lente in. Dompel je onder in deze vrolijke voorjaarsbloeiers, want met onze hotspotlijst stinsenplanten (getipt door Roots-lezers), vind je bijna altijd een mooie locatie bij jou in de buurt.

Roots april
Nieuws

Nu verkrijgbaar: Roots april

Deze keer wandelen we een prachtige bloesemroute in België. Verder: alles over de hermelijn, korenwolf en rugstreeppad, en meer.

WWF Earth Hour
Nieuws

WWF-Earth Hour 2024: 23 maart 20.30 uur

Doe je zaterdagavond ook de lichten uit, om aandacht te vragen voor het natuur en het klimaat? Vorig jaar deden 1.6 miljoen Nederlanders mee aan WWF-Earth Hour.

Nieuws

Grote Schelpenteldag: zaterdag 23 maart

Op zaterdag 23 maart is het Grote Schelpenteldag, op vele locaties langs de Nederlandse en Belgische kust. Lees hier hoe dat precies gaat. Download tevoren de handige schelpenkaart!

Nieuws

Zeldzame grote vos neemt toe

De grote vos was voorheen zeldzaam in Nederland. Maar de laatste jaren wordt deze fraaie kanjer steeds vaker gezien en plant hij zich nu ook voort. Je maakt nu de beste kans hem te zien.

wilde narcis in Perlenbachtal
Nieuws

Wandelen Perlenbachtal: wilde narcis zorgt voor gele vallei

In het grensgebied van België en Duitsland komen narcissen in het wild voor. Je wandelt er tussen miljoenen bloemen die in maart en april het landschap op spectaculaire wijze geel kleuren. Roots stippelde een wandelroute uit door het bolwerk van de wilde narcis.