De opvallende/onopvallende wielewaal

René Alblas

29 mei 2017 .

Paartje Wielewaal zit bij nest en man voert vrouw met insecten; Pair Eurasian Golden Oriole sitting near nest and male feeding female with insects

Je moet heel goed opletten en een flinke dosis geluk hebben, maar in mei/juni kun je zomaar de wielewaal tegenkomen. Het is één van de meest opvallende vogels met zijn geel/zwarte verenkleed. Met name de mannetjes zijn knalgeel, de vrouwtjes zijn wat groeniger van kleur. Oudere vrouwtjes kunnen overigens wel de “mannelijke” gele kleur krijgen. Jonge wielewaaltjes zijn zwart gestreept.

Maar zo opvallend als deze vogels zijn, zo lastig is het om er één waar te nemen. Ze zitten het liefst verdekt opgesteld boven in hoge bomen. Een wielewaal horen is eenvoudiger, zijn vrolijke “dudeljo” is goed te onderscheiden van andere vogels. Vooral op warme dagen laten deze vogels zich graag horen.

De wielewalen overwinteren in Afrika. Nederland is hun meest noordwestelijke verblijfplek in de zomer. Ze prefereren loofbomen, ze bevinden zich dan ook vooral in hoog in broekbossen, populierenbossen en zomereiken.

Paartje wielewaal zit bij nest en man voert vrouw met insecten, foto: Otto Plantema.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws