De positieve gevolgen van een droge zomer

René Alblas

25 juli 2019 .

Veel tuinliefhebbers klagen over de droge zomer van 2019. Struiken en bomen hebben het moeilijk, en het water voor de plantjes is bijna niet aan te slepen.

Toch profiteert de natuur ook van deze droogte. De zomer van 2018 was al erg droog en zorgde ervoor dat veel graslanden volledig bruin kleurden. De grassen stierven af. Door de verminderde aanwezigheid van grassen (in bijvoorbeeld bermen en graslanden) kregen afgelopen voorjaar al veel eenjarige bloeiers meer kans. Zo waren de paarse dovenetel,  de vogelmuur, de vroegeling, de kleine veldkers en de kleine leeuwenklauw zeer succesvol.

Ook wilde geraniumsoorten zoals robertskruid, zachte ooievaarsbek en reigersbek deden (en doen) het opvallend goed. Tuinviooltjes werden ook veel meer gezien dan andere jaren. De afgelopen maanden was er ook meer veldsalie, geel walstro, beemdkroon en kleine bevernel te zien.

De zaden van deze eenjarige planten zijn doorgaans zeer krachtig en kunnen jaren in de bodem liggen om hun kans op ontkieming af te wachten.

Oranje luzerne vlinder op beemdkroon, foto: Margreet Frowijn

Goed nieuws

Al deze bloemenpracht is natuurlijk goed nieuws voor de mens. De bermen, graslanden en dijken worden er veel mooier van. Maar het is ook goed nieuws voor de insecten. Sommige insectensoorten profiteren van de rijke aanwezigheid van al die bloeiende kruiden. Die meer voedsel bevatten dan gewone grassen. Zo was de massale aanwezigheid van de vroeg bloeiende paarse dovenetel goed nieuws voor hommelkoninginnen omdat ze daar veel nectar vandaan halen.

Het goede nieuws wordt nog uitgebreider als je bedenkt dat verschillende vogelsoorten en zoogdieren weer profiteren van de grotere aanwezigheid van sommige insecten.

Help met het onderzoek

Omdat de (extreem) droge zomers een vrij onbekend fenomeen zijn, moet er nog veel onderzoek gedaan worden naar de langdurige effecten van de droogte. Welke soorten profiteren en welke soorten overleven dit juist niet? Stichting FLORON coördineert het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederland. En jij kunt ze daar een handje bij helpen: kijk op hun site hoe je mee kunt doen.

 

Foto bovenaan: paarse dovenetel, foto: CemalKazankaya


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws