Dít zijn de drie groenste stranden van Nederland – en hopelijk volgen er snel meer

Marloes Blom

17 september 2021 .

groen strand

De duinen bij Schoorl

Stranden zijn immens populair als uitwaai-, zon- en zwemplek. Maar ze zijn óók essentieel voor de biodiversiteit. Er leven talloze unieke planten en dieren en menig vogelsoort broedt er. Dus is er project Het Groene Strand, om te waken voor goed groen strandbeheer. Deze drie stranden zijn al enorm groen en krijgen daarom eind deze maand een heuse ‘Groene Strand Wimpel’.

Eerst even over Het Groene Strand

Project Het Groene Strand is een samenwerking tussen o.a. LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting Anemoon. Financiële steun heeft het project ook van De Postcode Loterij, met een bijdrage van liefst 2,4 miljoen euro. Doelstelling van Het Groene Strand: meer natuur (terug) brengen op de Nederlandse stranden. En dat is hard nodig.

De Hollandse stranden worden jaarlijks bezocht door vele miljoenen strandgangers. Dat gaat dikwijls ten koste van de natuur. Met het opruimen van afval worden bijvoorbeeld ook aangespoelde wieren en schelpdieren verwijderd. Terwijl die júist een gezonde en essentiële voedingsbodem vormen voor (natuurlijk) strandleven, zo benadrukt Het Groene Strand.

Drie ingrediënten voor een groen(er) strand

Het Groene Strand streeft ernaar om natuur(beleving) (terug) te brengen op het strand. En wel op de volgende drie manieren:

1. Groen strandbeheer: laat wieren liggen en beperk verkeer op het strand
De basis van natuur op het strand zijn aangespoelde wieren en (schelp)dieren. Daarin leven namelijk kleine diertjes zoals strandvlooien en wiervliegen – die weer op het menu staan van vele (zee)vogels. Zoals strandlopers, steenlopers, en scholeksters. Ook creëren die aangespoelde wieren en schelpen omstandigheden waarin unieke planten kunnen groeien, die weer van belang zijn voor duinvorming.

Het is dus zaak om aangespoelde wieren te laten liggen. Maar ook om zo min mogelijk over die vloedlijn te rijden – of dat nu per auto is, per mountainbike of per zeilboot bij het populaire strandzeilen. Het Groene Project informeert betrokken partijen zoals strandclub-eigenaren over het belang van groene stranden en over groen strandbeheer.

Een steenloper | Foto Hans van Wijck

2. Twintig strandcommunities – die samen 200 km aan strand beheren
Zoals bij zoveel duurzame, groene doelen zijn ook bij dit project vrijwilligers onmisbaar. Er zijn gelukkig al goede initiatieven op het gebied van stranden schoonmaken. Het Groene Strand wil dat structureren en streeft naar een vrijwilligersnetwerk van strandcommunities met uiteenlopende taken hebben:

  • afval opruimen
  • voorlichting geven (preventie doen)
  • gegevens verzamelen via zogeheten citizen science– en zo bijdragen aan wetenschap
  • in overleg gaan met belanghebbenden
  • de broedstranden rustig houden

Gestreefd wordt naar 20 van zulke strandcommunities, die gezamenlijk liefst 200 km aan strand beheren. En zo dus 200 km aan Groen Strand creëren – inclusief plasticvrije strandpaviljoens.

3. Rustplekken voor vogels: broedstranden
Last but not least wil Het Groene Strand concreet 20 broedstranden realiseren waar vogels ongestoord kunnen broeden. Essentieel voor het beschermen en behouden van bedreigde strandbroedvogels zoals de strandplevier en dwergstern. Ook hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor vrijwilligers: zij kunnen de vogels laten zien en monitoren, en voorlichting geven.

De eerste drie Groene Stranden

Gelukkig doen sommige stranden het al heel goed qua natuurbehoud. Zij verdienen volgens Het Groene Project een ‘Groene Strand Wimpel’ omdat ze de natuurwaarden op het strand erkennen, afspraken hebben en respecteren over het beheer van die waarden en een beroep kunnen doen op een actieve community. Dit zijn de drie stranden die op 29 september het keurmerk ‘Groene Strand Wimpel’ overhandigd krijgen.

  1. Goeree Overflakkee in Zuid-Holland – dit jaar ook uitgeroepen tot schoonste strand van Zuid-Holland
  2. Camperduin in Noord-Holland – waar je ook deze mooie mosjuweeltjes vindt
  3. Oranjezon in Zeeland (op Walcheren)

De zonsondergang bij Camperduin | Foto Suzanne Bruinsma

Winterse zonnestralen scheren over primaire duintjes bij Oranjezon op Walcheren. | Foto Ed Stikvoort

Meer lezen én doen

  • Wil je als particulier of bedrijf ook bijdragen aan groene stranden? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Het Groene Strand, of geef je op als vrijwilliger. Meer daarover lees je op hetgroenestrand.nl/doe-mee. Hier lees je inspirerende verhalen van mensen die zich al inzetten voor Groene Stranden.
  • Ook leuk: ontdek de verschillende strandplanten en -dieren met de zoekkaart van het Groene Strand! Je kunt ‘m hier downloaden.
  • Wat een vraag: hoe wordt een schelp gevormd?

BRONNEN: NATURE TODAY | HET GROENE STRAND
FOTO’S: ANNE-MARIE MAAS (FOTO BOVENAAN) | HANS VAN WIJCK | SUZANNE BRUINSMA| ED STIKVOORT


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws