Is coronastilte een zegen voor het onderwaterleven?

Marloes Blom

18 februari 2021 .

coronastilte onder water

Door de coronacrisis varen er nog nauwelijks cruiseschepen. Dat is goed nieuws voor walvissen langs de Amerikaanse westkust en in het Zuidpoolgebied, want die hebben nu veel minder last van geluidsoverlast. Die coronastilte is niet overal. Op veel andere plekken, zoals op en in de Noordzee, gaat de herrie voorlopig gewoon door.

coronastilte onder water

Een kleine bultrug speelt vlakbij het wateroppervlak, in de Grote Oceaan | Foto iStock

Is lawaai onder water een probleem?
Jazeker. Voor veel zoogdieren en vissen is geluid de belangrijkste vorm van communicatie. Ze zijn ervan afhankelijk voor het vinden van voedsel, het waarschuwen voor mogelijke gevaren en het zoeken van een partner. Andere, door de mens veroorzaakte geluiden verstoren deze communicatie. “Denk je eens in dat je in een drukke, donkere discotheek met stroboscooplicht en keiharde muziek iemand moet zien te vinden. Dat is wat een zeezoogdier kan ervaren”, zegt Maarten Verdaasdonk, project­ leider schone scheepvaart bij Stichting De Noordzee.
Sinds wanneer weten we dat?
Het is al langer bekend uit allerlei onderzoeken dat het onder­ waterleven in zeeën en oceanen afhankelijk is van geluids­communicatie. Maar verstoring daarvan door geluidsoverlast wordt nog niet zo heel lang als probleem erkend. Het is een moeilijk te onderzoeken en bewijzen probleem. Want hoe kun je een vergelijking maken met een situatie waarin er geen geluids­overlast is?

Een van de eerste keren dat dat – door een nood­lottig toeval – wel goed kon worden onderzocht, was in de dagen na 11 september 2001. Toen werd al het scheepvaartverkeer langs de Amerikaanse oostkust stilgelegd vanwege de aanslagen op het World Trade Center in New York. Een maritiem onderzoeksschip lag op dat moment in de Fundybaai voor de kust van Canada, grenzend aan de Amerikaanse staat Maine. Men deed daar onderzoek naar walvissen, onder meer door hun ontlasting te analyseren. Het bleek dat er, vanaf het moment dat
de scheepvaart helemaal stil kwam te liggen, veel minder stresshormonen in de ontlasting werden gevonden.

coronastilte onder water
Meer lezen? Het volledige artikel over de kwestie coronastilte onder water vind je in Roots maart, vanaf vandaag in de winkels. In dat nummer ook, onder meer:

  • Hommels op trektocht
  • De lynx herovert Europa
  • Wandeling door het Harderbos
  • Nieuwe serie: fotograaf Ruurd-Jelle van der Leij verandert de wilde tuin rond zijn woning in een biodivers natuurparadijs

Je bestelt dit frisgroene nummer eenvoudig online via de webshop en betaalt t/m 24 maart géén verzendkosten.

CREDITS: TEKST FRANS GLISSENAAR |BEELD PIXABAY (HEADER) & iSTOCK

 

Meer lezen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren