Expeditie naar Nederlandse zeenatuur

René Alblas

12 juni 2015 .

Borkumse Stenen is een gebied ten noorden van Schiermonnikoog. Het is een restant van een gletsjer eindmorene uit de ijstijd van 200.000-130.000 jaar geleden. De zeebodem bestaat uit zand, grind, keien en stenen. Deze stenen zijn begroeid met fraaie anemonen, sponzen, dodemansduim (een zacht koraal) en er leven bijzondere soorten kreeften, krabben en vissen. Een deel van de bodem is bedekt met schelpkokerwormen.
Het gebied is een belangrijke schakel in het netwerk van beschermde zeegebieden. Nederland heeft zich gecommitteerd aan het ontwikkelen van zo’n netwerk, maar doet er vervolgens weinig aan. Duitsland beschermt haar deel van de Borkumse Stenen veel beter.
Om aandacht te vragen voor dit bijzondere en kwetsbare deel van de Noordzee organiseren de stichtingen “Duik de Noordzee schoon”, “Noordzee” en het WNF op dit moment een vijfdaagse expeditie naar de Borkumse Stenen (plus nog twee kwetsbare gebieden in de Noordzee). Tijdens deze expeditie wordt de biodiversiteit onderzocht en tevens worden oude wrakken (belangrijke ecologische plekken) ontdaan van achtergebleven visnetten.
“Door vervuiling, overbevissing, visserij met zware sleepnetten en zandwinning is al veel van het leven onder water verdwenen. Nederland moet zijn kwetsbare zeenatuur beter gaan beschermen”, aldus de initiatiefnemers.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws