Hoe helpen we de wilde kat?

redactie

13 oktober 2014 .

De wilde kat is bezig met een comeback in Limburg. Om de opmars van het dier te volgen is er in juli bij één van de wilde katten die (vanuit Duitsland en België)  regelmatig Limburg bezoekt, een zender geplaatst.

En dat heeft al heel wat interessante informatie opgeleverd. Het territorium van de gezenderde kat blijkt zo’n 35 vierkante kilometer groot te zijn. En per nacht kan het dier wel negen kilometer afleggen.

Het grootste obstakel in de leefwereld van de Limburgse wilde kat is de snelweg E40 van Aken naar Luik. In totaal zijn er 56 manieren om deze weg over te steken (bruggen, duikers en voetgangerstunnels).

De Stichting Ark onderzoekt op dit moment hoe dit aanbod van oversteekmogelijkheden zo optimaal mogelijk gemaakt kan worden voor de wilde kat. Dit zijn voorbeelden van verbeteringen: meer  struiken en bomen bij oversteekplaatsen voor meer beschutting, duikers van een vlonder voorzien zodat overstekende dieren niet door diep water hoeven te waden, het plaatsen van hekken langs de snelweg waardoor dieren gedwongen worden de oversteekplaatsen te gebruiken.

Er wordt veel belang gehecht aan de aanwezigheid van de wilde kat. Het dier komt namelijk alleen voor in gebieden die ecologisch goed functioneren. Stichting Ark zegt er dit over: “Als een gebied goed genoeg is voor wilde katten, is het dat ook voor heel veel andere soorten. De wilde kat is de kers op de taart.”

Foto: Vincent Munier


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws