Hemelsblauw met polkadot stipjes: het boomblauwtje is er weer

Marloes Blom

2 april 2020 .

Zo talrijk aanwezig als het koolwitje is het boomblauwtje niet. Maar ook dit lieflijk blauwe vlindertje kun je zomaar voorbij zien fladderen – de eerste exemplaren zijn al uit hun pop gekropen en gespot.

Niet kieskeurig

Het boomblauwtje – de Celastrina argiolis – heette niet altijd zo. Vroeger stond hij bekend als vuilboomblauwtje – de rupsen eten namelijk graag van de vuilboom. Maar ze doen zich tegoed aan allerlei groen, zoals hulst, klimop en kattenstaart. Wél een vereiste: bloemknoppen. Daar zijn de rupsen van het boomblauwtje dol op.

Jonkies in het voor- én najaar

Je kan de blauwtjes zien van de vroege lente tot de nazomer – zo van april tot en met september. De piek qua aantallen boomblauwtjes ligt in augustus, afgaande op Waarneming.nl. Al hangt dat natuurlijk samen met de weersomstandigheden. Boomblauwtjes hebben soms wel drie generaties per jaar. Het ‘geboortejaargetijde’ bepaalt dus waarmee ze zich voeden om te transformeren tot vlinder: de jonkies in de lente smullen van de dan bloeiende hulst, die in de zomer doen zich tegoed aan bijvoorbeeld klimop en vlinderstruik.

In de zomer zet het vrouwtje haar eitjes af op onder meer klimop. Foto: Cynthia Oostvogels

Mannetje versus vrouwtje boomblauwtje

De vleugels van het mannetje zijn net een tintje lichter blauw dan die van het vrouwtje – de bovenkant althans. De onderkant van de vleugels is bij beiden zilvergrijs met zwarte stipjes. Het grootste man-vrouw verschil zit ‘m in de randen aan de bovenkant van de vleugels: die bij het mannetje zijn zeer dun zwart omrand, die bij het vrouwtje breed of zeer breed.

Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje schuilt in de zwarte rand. Foto: Johannes Gorissen

Het blauwtje zelf spotten: kijk omhoog

Het boomblauwtje kan je eigenlijk overal in Nederland wel zien, mits er dus wat te eten is qua groen. Hem spotten is zo eenvoudig nog niet. Deze vlinder dwarrelt vooral graag door de lucht. Zie je iets blauws vanuit je ooghoek, dan is dat, zeker zo vroeg in het voorjaar, vrijwel zeker het boomblauwtje. De mannetjes zijn dan druk zoekende naar een vrouwtje.

Meer lezen

  • Op de site van De Vlinderstichting lees je meer over deze en andere vlinders.
  • Lees deze blog van Roots redacteur Daniël Mulder over die andere verkondiger van de lente: het citroentje.
  • Spot je zelf een boomblauwtje? Geef het door op waarneming.nl

FOTO: HENRIËTTE DE JONG


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren