Wat een vraag: hoe komt fluitenkruid aan zijn naam?

Daniël Mulder

6 april 2020 .

Nu de temperaturen een paar dagen hoog zijn, schiet het fluitenkruid uit de grond. Fluitenkruid is een van de eerste planten die in het voorjaar met witte bloemen onze graslanden en bermen kleurt. Maar hoe komt deze algemene voorjaarsbloeier aan zijn naam?

Fluitenkruid is een soort uit de familie van schermbloemen. Je ziet ze vaak bloeien in de bermen langs fiets- en wandelpaden. Het is een algemeen voorkomende plantensoort, die je vindt in in vochtige graslanden, bermen en in bossen met een vochtige bodem. De plant is niet te missen want ze kunnen wel 1 tot 1,50 meter hoog worden.

Als de temperatuur in april een paar dagen hoog is, knalt het fluitenkruid de grond uit. Op een plek waar je eerst nog niks zag, staat dan ineens een complete plant met de bloeischermen al in de aanslag. Zodra die zich ontvouwen, is de lente echt begonnen.

fluitenkruid

Fluitenkruid langs het wandelpad. Foto: iStock

Pas op voor blaren

Er zijn meerdere soorten witte schermbloemen. Fluitenkruid is de meest algemene en de soort die je als eerste ziet bloeien. De plant heeft holle stengels en daar kun je met wat handigheid een fluitje van snijden. Dat verklaart dus gelijk die naam.

Maar pas wel op, zeker later in het jaar. Er zijn lookalikes van fluitenkruid die je niet in je mond moet stoppen. Berenklauw bijvoorbeeld: als je daarop fluit, krijg je blaren op je lippen. Een fluitje maken van de stengel van de dodelijk giftige waterscheerling is ook geen goed idee.

Zelf eens een fluit maken? Het werkt zo:

  1. Pluk een stengel fluitenkruid.
  2. Snijd met een mesje de stengel twee keer vlak onder een knoop door. De ‘pijp’ is zo aan de bovenkant open en aan de onderkant dicht.
  3. Maak een snee (circa 10 cm lang) in de lengterichting in de onderste helft van de pijp.
  4. Blaas hard in het open einde van de pijp. Met een beetje oefenen klinkt het zo.

Meer leuke plantenvragen:

Is een wilgenkatje eigenlijk een bloem?
Hebben planten ook ontlasting?

Foto header: Trudi Sennhauser


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten