Het is pompoenentijd

redactie

28 september 2011 .

Pompoenen worden gebruikt als decoratie, om Halloweenmaskers uit te snijden en zelfs om schoenen mee te poetsen. Maar ze zijn ook heerlijk om te eten, of je ze nou bakt, kookt of roostert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze zijn rood, oranje, bruin, geel, donkergroen, lichtblauw, gestippeld of zwart en wit. Ze zijn er van heel klein tot extreem groot, effen of gespikkeld, rond of sierlijk langgerekt, met een gladde huid of met uitsteeksels, geschubd of bedekt met ‘wratten’. Tot een jaar of twintig geleden werden pompoenen en kalebassen in Nederland vrijwel alleen decoratief gebruikt. Ook gold lang het onderscheid tussen pompoenen (eetbaar) en kalebassen (niet-eetbaar). Ten onrechte, want er zijn voldoende kalebassen die eetbaar zijn. En sommige kleine sierpompoenen zijn zó bitter, die wil je echt niet eten.

(Foto: Laurence Delderfield)

 

Roots schrijft in het oktobernummer uitgebreid over pompoenen. En we hebben twee recepten: bladerdeegtaart met pompoen en feta en pompoenconfituur met citroen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws