Hoe ontstaat zout zeewater?

René Alblas

22 augustus 2018 .

Met al dat warme weer van de afgelopen weken hebben veel mensen een verkoelende duik genomen in zee. Dobberend op een luchtbed, of soezend aan het strand, kan dan zomaar de vraag opborrelen: hoe ontstaat eigenlijk zout zeewater? Roots zocht het uit.

We weten het allemaal: het water van de zee smaakt zout. Dat komt doordat in elke liter zout zeewater ongeveer 35 gram zout zit. Maar hoe komt dit in zee terecht? Zout zit overal in gesteente en als hier regenwater langs stroomt, neemt het hele kleine hoeveelheden zout op. Zo stroomt zout via het water mee in rivieren die uiteindelijk uitmonden in zee.

Ook de oceaanbodem bevat zout dat in het water kan oplossen. Als zeewater vervolgens verdampt en wolken vormt, blijft het zout achter. Het verdampt namelijk niet mee. Uit wolken valt boven land regen en het proces begint weer opnieuw. Zo wordt de zee dus eigenlijk steeds een beetje zouter.

Meer leuke zeevragen

Als een zeehond dorst heeft, drinkt die dan water uit de zee?

Hoe ontstaat al dat schuim toch op het strand?

Foto bovenaan: Filip Overmeire

Foto: Conny Schotanus


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws