Wat een vraag: hoe wordt een schelp gevormd?

Daniël Mulder

30 april 2021 .

Schelp

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe wordt een schelp gevormd? Mariene bioloog Hans Adema legt het uit.

“Weekdieren hebben een zacht lichaam dat wordt beschermd door een uitwendig skelet, de schelp”, aldus bioloog Hans Adema. “Deze bestaat uit kalk, ofwel calciumcarbonaat. Dat wordt in drie lagen afgezet door huidplooien van het lichaam, de mantelrand. Deze lagen zijn de opperhuid, de kalklaag en de parelmoerlaag. De opperhuid bestaat uit een hoornachtige stof, conchine, die meestal snel afslijt.”

Schelp

De groei van de schelp is afhankelijk van de temperatuur. Adema: “In warmere perioden groeit de schelp sneller dan in koudere perioden. Zodoende kan je in schelpen jaarringen zien. Vooral bij oude schelpen, waarbij de dunnere winterbanden donkerder zijn dan de bredere zomerbanden is dat goed te zien. Een dunne en een dikke band samen vormen één jaarring.”

De schelp in 3 leuke natuurvragen over schelpen

  • Welke schelpdieren leven waar in de zoute Nederlandse kustwateren? En hoe ontwikkelen de verschillende soorten zich gedurende de tijd? Dat kun je nu zelf zien met de ‘Schelpdiermonitor’ van Wageningen Marine Research.
  • Eendenmosselen hechten zich vast aan drijvende voorwerpen. Zo vond Roots redacteur Paul Böhre een boomstam vol eendenmosselen. Niet alleen bijzonder fotogeniek, achter hun naam schuilt ook een apart verhaal
  • De schelpen van de Amerikaanse zwaardschede spoelen massaal aan op de Nederlandse stranden. Dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog: vóór 1980 was deze soort hier nog afwezig. Hoe zit dat precies?

 

Meer  leuke natuurvragen lezen?

In de nieuwe Roots van mei vind je in de rubriek ‘Wat een vraag!’ meer leuke natuurvragen. Nieuwsgierig? Bestel dan het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Foto’s: Marcel van Kammen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws