In de ban van egels

Adinda van Kuijk

13 oktober 2022 .

Hedgehog, Erinaceus europaeus, adult amongst autumn leaves and Fly Agaric, Amanita muscaria, Norfolk UK Europe

Vorig jaar in het september-nummer van Roots waren we in de ban van egels. Merel Klaarmond vertelde alles over de ‘beslissende egel’. Deze ‘beslissende egel’ was een exemplaar dat Merel tegenkwam op de Amsterdamse Wallen, midden in de stad, tussen de toeristen. ‘Ik was een jaar of 15, ging uit met vrienden en zag een egel. Die ervaring heeft wel wat getriggerd.’ Hieronder lees een fragment uit het artikel. 

Tekst Marjolein van Rotterdam

In het Steenwijkse park Rams Woerthe schemert het. Merel Klaarmond (25) spreekt met gedempte stem. “Egels schrikken van sommige geluiden, als je met je voet over de grond schraapt bijvoorbeeld. Maar als je wandelt en rustig praat, verstoor je ze niet. Ze zijn wel alert, houden soms hun pas in, maar rollen zich niet op. Na een tijdje wandelen ze weer verder.”

Merel vertelt over haar egelfascinatie terwijl we in het weelderige park in haar woonplaats op zoek gaan naar egels. Het is een ideale zomeravond. Warm, met een briesje. Maar waar zijn ze? Na een half uur wandelen staat de teller op nul. Maar dan: “Daar”, fluistert Merel. “Dat geritsel. Dat zou er een kunnen zijn. Het is een beetje een lomp geritsel. Als je er een beetje op oefent hoor je het meteen.” We stappen de struiken in, sluipen door de bosjes. Luisteren een minuut of wat intens. 

Niets.  

Ook de volgende twee rondjes laat geen egel zich zien. “Ze zijn er altijd, hoor”, stelt Merel me gerust. “Alleen duurt het soms even. Kom, we gaan naar het andere deel van het park. Daar is het wat opener, maar begint het nu ook echt donker te worden. Ze pakt haar zaklamp erbij. “Eergisteren heb ik er hier nog drie gezien”, vertelt ze terwijl ze om zich heen schijnt. “Dus vrees niet.” 

Foto: Getty Images

De Wallen

Vanaf haar vroegste jeugd houdt Merel van bloemen, vlinders en vogels. “We woonden in Uitgeest, waar altijd weidevogels te zien waren. En ja, we hadden een tuin waarin egels scharrelden. Maar bij de egels stond ik nooit stil, die waren zo vanzelfsprekend.” Met een zucht: “Dat wáren ze toen dus nog…”

“Elke dag was ik bezig met de natuur – tot ik in de puberteit raakte, en belangstelling kreeg voor andere dingen. Op een avond liep ik met een groepje door Amsterdam. We gingen naar de Wallen. Je begrijpt wel waar we naar keken. Maar ik zag iets anders. Er bewoog iets. Een egel! Midden in Amsterdam, tussen de toeristen. Zo veel steen, zo weinig groen, wat deed die daar? Het was zo’n wonderlijke ervaring. Die heeft wel wat getriggerd. Later besloot ik Wildlife Management te gaan studeren in Leeuwarden. Tijdens mijn studie kwamen de egels weer in beeld; er is maar heel weinig over die dieren bekend – wat jammer is voor de egel omdat het zijn bescherming belemmert, maar leuk voor de onderzoeker. Hoewel ik natuurlijk liever een gezonde populatie zie! In een egelopvangcentrum hielp ik met een onderzoek naar endoparasieten. Meteen even een fabeltje ontkrachten: egels zitten níet onder de vlooien of teken. Alleen de zwakke dieren hebben er veel en dat zijn de dieren die mensen overdag zien. Ook mijn afstudeeronderzoek ging over egelparasieten. Ik benaderde alle ruim 30 egelopvangcentra in Nederland: mag ik egelpoep van jullie? Ik kreeg vervolgens wel 200 à 300 poepmonsters toegestuurd.”

Ook na vorig jaar blijven we in de ban van egels en komen we graag meer te weten over deze nachtdieren.

Foto: stekels van een egel zijn 2 a 3 cm lang. iStock

De egel in drie weetjes

Egelpoep

Onlangs kwam de vraag binnen op de redactie van Roots hoe je egelpoep nou toch herkent. We weten inmiddels dat de drollen compact zijn en dat het door de hele tuin kan liggen. Maar wist je ook dat ze donker van kleur zijn en dat ze een specifieke vorm hebben? Roots zocht het voor je uit, inclusief beeldmateriaal.

Meer natuur?

In het oktober-nummer van Roots komt o.a. dit aan bod:

  • Uitheemse eekhoorns in Nederland
  • Herfstwandelen in de Biesbosch
  • Speuren naar schelpen langs de Noordzee
  • En nog veel meer!

Pak ‘m dus mee uit het winkelschap of bestel ‘m eenvoudig online via de webshop. Veel leesplezier!

Roots 10

 

Beeld bovenaan: Getty Images


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws