In de ban van padden

Adinda van Kuijk

7 mei 2021 .

Firm Green toad (Bufotes viridis) showing off in a backyard lawn with bright green grass on a sunny day

‘De Paddenman’ luidt zijn bijnaam en dat is niet overdreven. Al meer dan 25 jaar redt Adri Schols padden van de dood. Maar ook andere amfibieën kunnen op zijn fascinatie rekenen. Hij kan geen genoeg van deze bijzondere dieren krijgen. ‘Amfibieën zijn veel fascinerender dan de meeste mensen denken.’

Tekst Marjolein van Rotterdam

Als we de eerste keer bellen heeft Adri Schols nét de eerste overstekers van het seizoen geholpen. “Dertig salamanders!”, zegt hij enthousiast. “En dat terwijl de vorst nog amper uit de grond is. De salamanders lijken er elk jaar vroeger bij te zijn, ze zijn altijd de eerste die op voorjaarstrek gaan. Er zat gisteren één pad bij. Dan weet je al dat het er snel meer worden. Zo’n eerste is altijd een voorbode. Over een paar dagen wordt het warmer en dan gaat het los.”

Een week later spreken we elkaar opnieuw.
En?
“Het klopte helemaal. De padden zijn begonnen aan een inhaalslag. Elke dag zetten we er meer over. Sinds vorige week hebben we met 50 vrijwilligers 2.000 dieren overgezet. Een mooi aantal waar ik vrolijk van word! Vorig jaar hadden we alles bij elkaar een recordaantal ruim 8.500 exemplaren, misschien gaan we het dit jaar ondanks corona ook wel halen.”

Foto: iStock

Altijd naar de geboorteplek 

In het voorjaar komt voor de padden alles bij elkaar. Alleen de voorjaarstrek gebeurt massaal, met mannetjes en vrouwtjes die tegelijk op stap gaan. De trek is hun eerste tochtje na de winterslaap. De padden trekken allemaal naar de poelen waar hun leven is begonnen. Ze steken op weg ernaartoe dezelfde wegen en fietspaden over als de jaren ervoor – hoeveel er onderweg ook sneuvelen. 

“De trek is fascinerend”, zegt Adri. “We weten niet hoe ze het doen, maar ze weten feilloos de poel te vinden waarin ze geboren zijn. Zelfs als die er intussen niet meer is. Altijd in een rechte lijn naar de geboorteplek. Ik heb wel eens meegemaakt dat ze terugkwamen naar de koelvijvers die vroeger bij een centrale hoorden, terwijl daar intussen een garagebedrijf was neergezet. Een paar jaar later was het garagebedrijf failliet en stond er water in de putten. In no time waren er weer padden. Wat ook bijzonder is, is de zogenoemde amplex – wij noemen ze dubbeldekkers. Dat zijn duo’s op, de mannen bovenop de rug van de vrouwen. Ontzettend leuk om te zien als je dat in je hand hebt. Zo’n man zegt eigenlijk tegen anderen: jij blijft van mijn vrouw af. Hij zit stevig vast op haar rug en laat zich lekker overdragen. Kikkers en salamanders doen dat niet, maar die gaan wél ook steeds terug naar dezelfde poelen en via dezelfde route.”

 

Nieuwsgierig geworden naar het volledige artikel?

De nieuwe Roots van mei  bestel je eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

 

 

Foto bovenaan: iStock


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws