In de ban van slakken – Elke slak heeft een eigen karakter

Adinda van Kuijk

19 april 2021 .

Jarenlang hield ze slakken als huisdier en observeerde hun gedrag. Daar leerde kunstenares Hanny Reneman veel van. Niet in het minst dat er nogal wat misverstanden over de slak bestaan. 

Hoe het begon

Het begon allemaal tijdens een borrel in de tuin van vrienden. De heer des huizes vertelde dat hij korte metten ging maken met de slakken in hun tuin. Hanny Reneman (73): “Toen ik dat hoorde dacht ik: Ho, stop! Slakken ga je toch niet doodmaken? Dus ik stelde voor dat ik ze mee zou nemen en ergens in de natuur zou neerzetten. We deden ze in een glazen potje en onderweg naar de plek waar ik ze los wilde laten, keek ik nog eens goed naar ze. Toen gebeurde er iets. Ze waren zo mooi en ik bedacht dat ik eigenlijk maar weinig van ze wist. In een ingeving besloot ik ze mee naar huis te nemen.”

Beeld: Pixabay

Dat is nu zo’n 20 jaar geleden. Het was het begin van een jarenlange fascinatie – én een jarenlange ontdekkingsreis. “Ik leerde heel veel , alleen door naar hun gedrag te kijken. In het begin wilde ik natuurlijk eerst weten wie ik in huis had gehaald. Ik ontdekte dat het twee gewone tuinslakken en twee segrijnslakken waren; die tuinslakken bleken helemaal geen liefhebber van vers groen – ze houden van algen en rottend blad. Die hadden dus best in die tuin kunnen blijven. Het is een groot vooroordeel dat slakken ‘schadelijk’ zijn. Als dat al bestaat in de natuur. Als er evenwicht is, en je bijvoorbeeld ook vogels en egels in je tuin hebt, worden veel slakken opgegeten. Er zijn veel dieren die ze graag lusten. Veel slakkensoorten zijn vanuit het perspectief van de mens bovendien juist nuttig. Het zijn de vuilnismannen van de natuur, ze zorgen voor betere compost én ze maken de grond kalkrijker. Tel uit je winst als tuinliefhebber!”

Nieuwsgierig geworden? Het volledige artikel lees je in editie 4, dat hier eenvoudig te bestellen is.

Meer Roots

  • Roots heeft een nieuwe wandelgids gemaakt. In De mooiste landgoedwandelingen van Nederland vind je 16 wandelroutes en 4 landgoedommetjes over en langs de fraaiste landgoederen die ons land kent. Het is de meest recente gids in de succesvolle serie natuurwandelgidsen van Roots. Je leest er hier alles over.
  • Maak nog betere foto’s dankzij onze fotografie tips.


Wandel langs de Tungelroyse Beek

In de Roots van april vind je een wandelreportage (mét routekaart) langs de Tungelroyse Beek in Limburg.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws