Het jaar van de …

redactie

14-01-2014 00:00:00

Na onder meer bunzing, egel, wild zwijn en steenmarter is 2014 het Jaar van de Eekhoorn. En in mei is er zelfs een heus eekhoornweekend.

2014_02_ellen vanhamme

Naast de inheemse rode eekhoorn komen er in Nederland ook twee soorten exotische eekhoorns voor: de Siberische grondeekhoorn en de Pallas’ eekhoorn. Daarnaast zijn in de loop der jaren acht andere exotische eekhoorns in het wild waargenomen. Deze zijn in veel gevallen uit gevangenschap ontsnapt.

 

Na een enorme afname in de jaren ‘60 van de vorige eeuw vanwege een virus, heeft de eekhoornpopulatie zich redelijk hersteld. Het lijkt er echter op dat niet overal de dichtheden worden bereikt van voor de sterke afname. Vanaf 1996 worden eekhoorns geteld en in de periode 1996-2012 is de populatie stabiel gebleven.

 

Naast versnippering van zijn leefgebied, vormen de buitenlandse soortgenoten een grote bedreiging. Niet alleen verdringen zij de gewone eekhoorn uit hun leefgebied; zij kunnen ook ziektes overbrengen op onze inheemse eekhoorn.

 

Tijdens het Jaar van de Eekhoorn wil de Zoogdiervereniging zoveel mogelijk waarnemingen van eekhoorns verzamelen. Daarom organiseren ze samen met Stichting Eekhoornopvang Nederland een speciaal eekhoornweekend op 17 en 18 mei. Om niet alleen de eekhoorn zelf maar ook zijn sporen te herkennen, komt er een speciale ‘zoekkaart’. Op deze zoekkaart komt te staan hoe je een eekhoorn, maar juist ook zijn sporen kunt herkennen. Aan de zoekkaart is een lespakket gekoppeld met informatie voor kinderen om meer te leren over eekhoorns en zelf buiten op zoek te gaan naar deze bosdieren.

 

Foto: Ellen van Hamme

Recente Editie

Meer Nieuws