Lekker wandelen in een klimaatbuffer

René Alblas

7 juli 2016 .

We moeten steeds meer rekening gaan houden met de effecten van klimaatverandering. Een van de gevolgen hiervan is een toename van veel en heftige regenval. Dit merken we al regelmatig; zo liep in de regio tussen Eindhoven en Roermond de hoeveelheid neerslag de laatste tijd op tot recordhoogtes. Natuurlijke klimaatbuffers kunnen een uitkomst zijn in de strijd tegen het regenwater.

Klimaatbuffers zijn natuurgebieden die als een spons regenwater vasthouden. Dit komt doordat de sloten en greppels in het gebied gedempt zijn en drainageleidingen verwijderd. Hierdoor kan in natte tijden het waterpeil stijgen. En in omringende gebieden blijft de wateroverlast beperkt. Ook dienen deze gebieden als reserve; bij droogte kunnen ze voor een reservevoorraad schoon water zorgen.

De klimaatbuffers zorgen ook voor prachtige natuur. Het zijn mooie, waterrijke gebieden waar het prettig recreëren is. Kempen-Broek is zo’n bijzonder gebied. Er zijn moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers,  en grootschalige landbouwgebieden. Ook vind je er schrale graslanden met bloeiende anjers en zeldzame parelmoervlinders. 

Verschillende vogels en insecten leven er helemaal op. Rond het water vliegen wel vijftig soorten libellen. Er zijn boomvalken, steltlopers, wielewalen en wespendieven en zelfs het zeldzame porseleinhoen is gesignaleerd. Het bijzondere gebied is toegankelijk voor wandelaars, die van harte welkom zijn. Bijvoorbeeld in Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28, Stramproy. Vanuit hier kun je een mooie wandeling maken. De gebieden zijn vrij toegankelijk maar houd wel 25 meter afstand tot de grazende runderen en paarden.

In dit filmpje worden natuurbuffers verder verklaard:

Foto: Klimaatbuffer Siëndonk, (Ark,Bob Luijks)


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws