Nachtvlinders in de war door kunstlicht

Daniël Mulder

2 april 2015 .

In Nederland neemt de lichtvervuiling jaarlijks toe met 6 procent, daardoor is het bijna nergens echt donker meer. Nachtvlinders hebben last van al dat kunstlicht, ontdekte promovendus Koert van Geffen van de Wageningen Universiteit.

Kooluil

Kooluil en pop (Foto: Jeffdelonge / Wikipedia)

 

Voor het project Licht op Natuur onderzocht Van Geffen de effecten van nachtelijk kunstlicht op de ontwikkeling van rupsen van de kooluil. Deze nachtvlinder verbergt zich overdag en komt als het donker is tevoorschijn om te eten. De groei van de rups verloopt normaal, maar bij het verpoppen in het najaar gaat het mis.



Ruststand blijft uit
Kooluil-rupsen die leven in de zomer, als de dagen lang zijn, verpoppen zich en worden meteen vlinder. In de herfst, als de dagen kort zijn, moeten de rupsen als pop wachten tot het weer lente is. Hiervoor gaan ze in een rustfase. De rupsen die in het experiment lange nachten zonder licht doorbrachten gingen netjes in rust, maar de rupsen bij wie de lange nacht een beetje verlicht was gingen niet in de ‘ruststand’ en kwamen al snel uit als vlinder. Te snel, want daardoor was de sterfte in de winter hoog.

De vlinders raken in de war van het kunstlicht en ze weten niet meer welke tijd van het jaar het is. Mannetjes en vrouwtjes kunnen elkaar niet meer vinden en daardoor paren ze minder vaak. “Gezien de snelle achteruitgang van de nachtvlinderpopulaties in West-Europa is het erg belangrijk dat we meer inzicht in de ecologische oorzaken van deze problematiek krijgen”, zegt Van Geffen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws