Waar blijft het ochtendlicht toch?

Daniël Mulder

23 december 2019 .

ochtendlicht

Roots wandelreportage Engbertsdijkveen in de winter. Uitgestrekt natuurgebied met een oorspronkelijke kern van levend hoogveen.

Vanaf eind december zijn de dagen weer aan het lengen. Maar is het je weleens opgevallen dat dit vooral ’s avonds merkbaar is, en ’s morgens nauwelijks? Anders gezegd: het wordt ’s avonds wel later donker, maar het wordt ’s morgens nauwelijks vroeger licht. Wetenschapsjournalist Govert Schilling legt uit waarom het ochtendlicht zo lang slaapt.

In de eerste helft van januari komt de zon rond kwart voor negen op. En daar zit vrijwel geen beweging in. Maar het tijdstip van zonsondergang verandert wél heel snel: van 16.37 uur op 1 januari naar 16.55 uur op 15 januari (voor Utrecht). Let er maar eens op.

Tijdvereffening

Dit merkwaardige verschijnsel ontstaat doordat de draaiingsas van de aarde scheef staat (net als bij de wereldbol op school) en doordat de baan van de aarde om de zon geen volmaakte cirkel is. Het gecombineerde effect wordt de tijdvereffening genoemd.

Overigens valt het ons natuurlijk alleen maar op omdat wij over nauwkeurige klokken en horloges beschikken, waarmee we de loop van de zon heel precies kunnen timen.

Ook interessant…

Foto’s: Melchert Meijer zu Schlochtern


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws