De oehoe heeft de Sallandse Heuvelrug ontdekt als broedgebied

Daniël Mulder

20 augustus 2020 .

oehoe

ringen van oehoes

De oehoe breidt zijn leefgebied verder uit in Nederland. Dit voorjaar heeft voor het eerst een oehoepaartje succesvol gebroed op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Natuurmonumenten laat weten dat er twee oehoe-uiltjes uit het ei zijn gekropen.

De oehoe is een van de grootste uilen ter wereld. In 1997 dook de oehoe voor het eerst op in Nederland bij de Sint-Pietersberg in Maastricht. Sinds die tijd verspreidt deze indrukwekkende uil zich langzaam. Ruim twintig jaar later telt Nederland 40 oehoe-territoriums.

oehoe

Felle oranjerode ogen en een grote kop, dat zijn belangrijke kenmerken van de oehoe. Foto: Edwin Giesbers

In het magazine van maart van Landschap Overijssel vertelt ecoloog Mark Zekhuis over de opmars van deze uil in Overijssel: “In 2010 dook de oehoe voor eerst als broedvogel op in Overijssel. Tot 2017 broedde er in Overijssel 1 oehoepaartje. In 2019 telden we al zeven territoria, in drie daarvan werd met zekerheid gebroed. Ze zitten onder meer in Twente en het Vechtdal.” In dat verhaal vertelt de ecoloog dat hij ook denkt dat de Sallandse Heuvelrug een potentieel leefgebied is.

Op de vleugels

Boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten ontdekte de eerste tekenen van de aanwezigheid van de grootste uil van Nederland al in februari van dit jaar. Na een bezoek in de schemering hoorde hij de onmiskenbare roep: oehoe, oehoe, alsof de uil zijn eigen naam roept. De jongen hebben het nest inmiddels verlaten. “Waar het paar en de jongen nu zijn weten we niet precies. Dat is ook logisch, want ze gaan steeds op zoek naar de plek met het meeste voedsel”, vertelt Vermeer in het persbericht.

oehoe

Oehoe met jongen (beeld is niet van de Sallandse Heuvelrug). Foto: Paul Cools

2,9 eieren per nest

De broedperiode van de oehoe is vanaf eind februari, begin maart. Gemiddeld leggen ze 2,9 eieren per nest, staat in het jaarverslag 2019 van de Oehoewerkgroep Nederland. De broedduur is ruim een maand en na tien weken zijn de jongen vliegvlug. Ze leven graag op plekken met steile hellingen zoals zandafgravingen of vuilstortplaatsen. Ook in bossen kun je ze vinden.

Meer over uilen

  • De beste plekken om bosuilen te zien.
  • Steenuilen fotograferen doe je zo…
  • Heb jij het boek Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa al? Het is geschreven door Roots-redacteur Paul Böhre en is een onmisbaar handboek voor de vogelliefhebber. Het boek vertelt in prachtige, natuurgetrouwe illustraties en infografieken alles over de unieke levenswijze van roofvogels en uilen.


Foto header: Edwin Giesbers


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws