Onderzoekers ontdekken de enige chlamydia-vrije plek voor koala’s

admin

12 juli 2019 .

koala-chlamydia

Het leefgebied van wilde koala’s krimpt met de dag. Maar er is nog belangrijke een reden waardoor hun voortbestaan onzeker is. Wilde koala’s hebben namelijk op grote schaal te maken met chlamydia, een seksueel overdraagbare aandoening. Er lijkt echter één plek op aarde te zijn waar dit virus nog niet is heerst: het Australische Kangaroo Island.

Chlamydia wordt overgedragen via seksueel contact of van moeder op kind. Een infectie kan dodelijk aflopen en zorgt er in een eerder stadium voor dat koala’s blind worden en long- of blaasontsteking krijgen. Bovendien heeft de bacterie impact op de vruchtbaarheid van de buideldieren, terwijl koala’s behoren tot de bedreigde diersoorten. Besmette koala’s kunnen in ene vroeg stadium antibiotica krijgen alleen worden daarmee ook de darmmicroben aangetast die nodig zijn om eucalyptus te kunnen verteren. Bovendien hebben nu zoveel koala’s chlamydia dat het niet eens mogelijk is om ze allemaal te behandelen. Op sommige plekken in Australië is de besmettingsgraad maar liefst 100 procent.

Omdat het vrijwel onmogelijk is om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, zijn onderzoekers van de Universiteit van Adelaide op zoek gegaan naar regio’s waar chlamydia nog niet, of in mindere mate, heerst. De chlamydia-vrije plek blijkt een eiland ten zuidwesten van Australië: Kangaroo Island. Geen van de 170 koala’s die ter plaatse zijn onderzocht, liet tekenen zien van de soa. Hiermee vormen de koala’s op Kangaroo Island gelijk een waardevolle broedpopulatie voor deze bedreigde diersoort.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws