Oostelijke vos opnieuw ontdekt

Paul Bohre

13 juni 2018 .

In 2014 werd een nieuwe dagvlindersoort in Nederland ontdekt, iets wat niet vaak voorkomt. En zeker niet vele tientallen exemplaren. In 2015 werden er nog een paar gezien, daarna niet meer. Totdat Roots redacteur Paul Böhre er afgelopen weekend een zag rondfladderen in de Schoorlse Duinen. De oostelijke vos is opnieuw ontdekt.

 

In juli 2014 dook er ineens een vlinder op in ons land, die nog nooit eerder in Nederland was gezien: de oostelijke vos. En het ging niet om een enkele zwerver, maar om tientallen tot honderden exemplaren. De soort bleef aanvankelijk onopgemerkt, omdat hij sterk lijkt op een andere: de grote vos. Een deskundige van De Vlinderstichting ontdekte dat de vele waarnemingen van grote vossen die werden doorgegeven, niet klopten. Het ging in alle gevallen om de oostelijke vos.

Oostelijke vos opnieuw ontdekt

De oostelijke vos is groter dan de kleine vos, en fraai helder oranje van kleur. Foto: Paul Böhre

 

Russische vlinder

Het is, zoals de naam al aangeeft, een soort uit het oosten, uit Rusland. De oostelijke vos begon in de jaren voor 2014 ineens veel talrijker te worden in Rusland. Daarna begon de soort zich westwaarts uit te breiden. Eerst in Finland, daarna was Zweden aan de beurt, begin 2014 werd Noorwegen bereikt en daarna Nederland. In de winter werden er een paar aangetroffen in bunkers. En werden er in 2015 nog een paar gezien. Maar voortplanten is niet gelukt.

Oostelijke vos opnieuw ontdekt

Een van de kenmerken van de oostelijk vos zijn de lichte poten. Foto: Paul Böhre

 

Oostelijke vos opnieuw ontdekt

Maar sinds dit weekend is hij dus weer waargenomen. In de Schoorlse duinen nabij Bergen, en ook in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Het blijkt dat ze de populatie de afgelopen tijd is enorm is toegenomen in de Oekraïne. Grote kans dat ze de komende tijd, vooral met oosten of zuidoosten wind, weer vaker opduiken.

 

Zoek de verschillen tussen de kleine, grote en oostelijke vos hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws