Overconsumptie van de aarde: vanaf vandaag leven we op de pof

René Alblas

29 juli 2019 .

Vanaf vandaag, 29 juli 2019, putten we de aarde uit, we halen meer weg van de aarde dan dat de planeet ons kan geven. Er is overconsumptie.

Global Footprint Network is een organisatie die zich bezighoudt met de wereldwijde consumptie en de gevolgen daarvan voor de aarde. Zij hebben een allesomvattende berekening gemaakt van wat de aarde per jaar kan “produceren”, denk daarbij aan olie, gas, bomen, vogels, vissen, gewassen enzovoort.

Daarnaast berekenen zij jaarlijks wat er over de hele wereld geconsumeerd wordt van deze natuurlijke bronnen. Het mooiste en meest duurzame zou natuurlijk zijn als deze twee getallen (productie van de aarde en consumptie van de aarde) met elkaar in evenwicht zouden zijn. Maar dat is helaas niet zo.

Omslagdatum

Ieder jaar valt de dag waarop de jaarlijkse productie van de aarde volledig is opgebruikt iets eerder.  Dus bijvoorbeeld: de aarde produceert 100 ton aan natuurlijke stoffen per jaar (gas,bomen, vissen…), de mens heeft deze 100 ton voorraad tussen 1 januari en 29 juli volledig opgebruikt. Dat betekent dat we tussen 30 juli en 31 december dus op de pof leven. We putten de aarde uit, terwijl er niets bij komt.

De grutto is regelmatig slachtoffer van intensieve landbouw, foto: Els Nijhuis

In 2018 viel deze omslag nog op 1 augustus, rond de eeuwwisseling lag de omslag nog op 29 september en 1979 in de eerste week van november. Met andere woorden: de uitputting van de aarde gaat steeds sneller.

Niet overal hetzelfde

Overigens gaat die uitputting niet overal even snel. Het Global Footprint Network rekende uit dat we eigenlijk 1,75 aardes nodig zouden hebben om op langere termijn in al onze wereldwijde behoeftes te kunnen voorzien. Maar dat is dus een gemiddelde. Zo vraagt de manier van leven van Amerikanen bijvoorbeeld 5 aardes, voor de Russen zouden 3,2 aardes genoeg zijn en voor de Fransen 2,7. Voor de Indiase manier van leven is slechts 0,7 aarde nodig. Als de hele wereld de Nederlandse levensstijl zou hebben, hadden we 2,9 aardes nodig. Maar ja, we moeten het toch met één aarde doen!

In een reactie op deze cijfers zegt het WNF dat een halvering van de CO2 uitstoot (door verkeer, landbouw en industrie) de omslagdatum al zo’n 3 maanden zou kunnen verleggen.

Foto zonnebloemen: Marjo Steffen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws