Regenboog: een kleurrijke lichtshow in de hemel

Daniël Mulder

25 oktober 2019 .

Regenbogen gaan altijd gepaard met een lichte vorm van drama in de hemel, want er is regen én zon nodig voor een fraaie kleurenboog. En het liefst ook een donkere lucht waartegen de regenboogboog mooi oplicht. De herfst biedt deze ingrediënten vaak. Roots verklaart 3 raadsels rond de regenboog.

1 Waarom is een regenboog rond?

Regenbogen ontstaan doordat ronde regendruppels het witte zonlicht uit elkaar buigen. Het witte licht is opgebouwd uit verschillende kleuren, die elk een andere golflengte hebben. Door de verschillende golflengtes wordt elke kleur onder een andere hoek afgebogen. Per kleur wordt het licht in alle richtingen onder zijn eigen hoek teruggekaatst. Hierdoor ontstaat een ronde waaier van verschillende kleuren onder elkaar. Als de zon hoog staat, zie je alleen het bovenste deel van de regenboog. Staat hij laag dan zie je een grote halfronde boog. Vanuit het vliegtuig kun je regenbogen zelfs in de vorm van een complete cirkel zien. Dit komt doordat je dan op grote hoogte bent en er vanuit jouw waarnemingspositie ook regendruppels onder de horizon zijn.

Foto: Niels Kooyman

2 Elke regenboog die je ziet is speciaal voor jou…

Als tijdens een regenbui de zon onder de wolken door piept, kun je getuige zijn van een wondermooi verschijnsel. De regenboog staat altijd tegenover de zon. Als je je realiseert dat het een spiegelbeeld is van de zonnestralen, is dat ook wel logisch. In de vallende druppels reflecteert een deel van het zonlicht en daarbij wordt tegelijk het spectrum ontrafelt in letterlijk alle kleuren van de regenboog. Het mooie is dat iedereen zijn eigen regenboog op het netvlies krijgt. Het spektakel is dus echt speciaal voor jou.

Foto: Peter Westen

3 Een regenboog verschijnt zelden alleen…

Zie je een regenboog, let dan goed op. Vaak is er nog een boog te zien. Deze bijregenboog ontstaat door dubbele terugkaatsing van zonlicht in regendruppels. De kleuren zijn door die dubbele weerkaatsing wat vager, ook staan de kleuren in omgekeerde volgorde ten opzichte van de hoofdboog.

De hemel tussen de beide regenbogen is vaak een beetje donker. Deze donkere band wordt de ‘band van Alexander’ genoemd. Dit optisch verschijnsel is vernoemd naar Alexander van Aphrodisias, die het als eerste beschreef.

Lees meer over licht in de natuur

Foto header: Kevin van den Hoven


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws