Spectaculaire wolkenzee

Paul Bohre

5 juni 2019 .

Een heet weekend werd afgelopen zondagavond beklonken met een waar wolkenspektakel. Onweersbuien trokken over de westelijke provincies en dat leverde prachtige, maar ook ietwat apocalyptische beelden op van een spectaculaire wolkenzee.

 

Veel Noord-Hollanders, waaronder Roots redacteur Paul Böhre, grepen dan ook naar de smartphone om de zogeheten bubbelwolken vast te leggen. Een fenomeen dat nog maar sinds 2015 in Nederland voorkomt. De altostratus undulatus asperitas, of bubbelwolk, werd in 2015 in Drenthe voor het eerst waargenomen, zo schrijft het KNMI. De wolken zien er volgens wolkenexpert Pier Siebesma uit als een ‘onrustig golvende zee die je vanaf de onderkant bekijkt’ en ontstaan onder onstabiele weersomstandigheden met krachtige luchtstromingen.

Spectaculaire wolkenzee

De spectaculaire bubbelwolken verschijnen na afloop van een heftig warmte onweer. Foto Paul Bohre

 

Spectaculaire wolkenzee

Dit wolkentype komt vooral in bergachtige streken voor, waar het heuvellandschap de luchtstromingen kan beïnvloeden. Maar soms ook boven Nederland. Ook windschering, een sterke toename van de wind met de hoogte, speelt waarschijnlijk een rol bij de vorming van deze zeldzame wolken. De Cloud Appreciation Society, een internationale groep van wolkenliefhebbers, ontvangt sinds 2005 foto’s van leden uit de hele wereld van deze golvende wolken. De naam altostratus undulatus asperitas is offcieel vanaf 2016 opgenomen in de nieuwe uitgave van de internationale wolkenatlas, de wolkenbijbel van de meteorologen. Blijf de komende weken dus omhoog kijken als er zwaar weer wordt verwacht. En vergeet dan vooral ook geen foto’s te maken. Want spectaculair is het zeker.

Spectaculaire wolkenzee

Mammatus wolken, met de rondingen naar beneden, kondigen meestal slecht weer tevoren aan. Foto Paul Bohre

 

Klik hier voor meer informatie over deze nieuwe wolken boven Nederland.

Meer lezen over wolken? Roots redacteur Daniël Mulder is een groot liefhebber van wolkenluchten.

 

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws