Sperweruil in beelden

redactie

9 december 2013 .

De sperweruil is nog maar drie keer eerder waargenomen in Nederland, de laatste keer kort in 2005. De meeste vogelaars hadden hem daarom nog niet op hun soortenlijst staan. Met recht een dwaalgast… en dus heel bijzonder. Reden voor Roots om de vogel uitgebreid te portretteren, in woorden maar vooral in beelden.

2014_Sperwer Zwolle

De Finse Jari Peltomäki is een van de beste wildfotografen van Europa. Hij bestudeert al meer dan twintig jaar uilen en trotseerde sneeuwstormen en muggenzwermen om foto’s te maken van een van ’s werelds meest ongrijpbare vogels: de sperweruil. In de noordelijke bossen van Finland jaagt deze uil met zijn gedempte, superzachte vleugels op woelmuizen. Hij maakt grote zwerftochten en kan erg moeilijk te vinden zijn.

 

Zijn sneeuwwitte, schuinstaande ‘wenkbrauwen’ en in het oog springende zwartgerande wangen geven de vogel een strenge, bijna grimmige gezichtsuitdrukking – die wel lijkt te passen bij zijn typerende eigenzinnigheid. In Finland wordt de sperweruil hiiripöllö genoemd – ‘muizenuil’, omdat in de zomer meer dan 95 procent van zijn voedsel uit kleine knaagdieren bestaat. Zijn voornaamste prooi is de woelmuis, met name de aardmuis en Noordse woelmuis.

 

De complete reportage met prachtige beelden van Jari Peltomäki vind je in Roots. Het januarinummer ligt vanaf donderdag 19 december in de winkel. Je kunt Roots ook eenvoudig online bestellen. Je krijgt het nummer dan thuisgestuurd en betaalt geen verzendkosten.

 

Foto: Wikipedia


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws