Spinnentelling: op zoek naar de boomzesoog en koffieboonspin

Daniël Mulder

15 september 2020 .

Spinnen

Spinnenweb

Verken alle hoeken en gaten van je huis, sluip door je tuin en noteer alle spinnen die je ziet. Kortom: ga tijdens de Nationale Spinnentelling op zaterdag 19 en zondag 20 september op zoek naar de spinnen in en rond je huis.

In Nederland leven circa 640 soorten spinnen. De meest bekende is de kruisspin. De kruisspinnen zijn nu groot en goed zichtbaar, daarom eindigt deze spin ook vaak bovenaan in de Nationale Tuinspinnentelling, die dit jaar wordt gehouden op zaterdag 19 en zondag 20 september. Ook de grote trilspin (niet te verwarren met de hooiwagen, zie kader onderaan) wordt vaak gezien.

Spinnen

Getijgerde lijmspuiter.

Maar ga zeker ook op zoek naar minder bekende soorten als de getijgerde lijmspuiter, huiszebraspin of boomzesoog. Zoek naar spinnen op de bodem van je tuin, op bladeren en in gaatjes van de muren. En loop als het al donker is eens met een zaklamp langs de huismuren op zoek naar de verschillende nachtactieve spinnen. Een spin herkennen kan lastig zijn, download daarom deze handige zoekkaart.

 

spinnen

Hooiwagen. Foto: iStock

Is een hooiwagen een spin?

In Nederland leven dertig soorten hooiwagens. Als je recht in de leer bent, dan noem je de hooiwagen wel een spinachtige maar geen spin. Hij heeft weliswaar acht poten – het kenmerk van de spinachtigen – maar zijn lijf bestaat uit één deel.

De spinnen in zuivere zin hebben een kopborststuk dat via een smalle taille van het doorgaans dikkere achterlijf is gescheiden. Wereldwijd zijn er zesduizend soorten hooiwagens beschreven. Dat is niet mis, maar wel een stuk minder dan de ruim veertigduizend soorten echte spinnen.

Meer lezen over spinnen

  • Volgens 83 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen is de gerande oeverspin, die leeft op natte heide en in moerasgebied, de Europese spin van het jaar 2020.
  • Kruisspinnen zijn fantastische webdesigners, maar hoelang doen ze eigenlijk over het maken van dit dodelijke vangnet?
  • Heb jij de wespspin al gezien?

Foto header: Edwin Giesbers


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws