Vroege herfst

René Alblas

1 september 2017 .

Het lijkt er op dat we dit jaar een zeer vroege herfst krijgen. Althans, als je naar de bomen kijkt. Toonaangevende bomen als de beuk, de esdoorn en de berk verkleuren meestal het eerst en luiden zo het begin van de herfst in. Dit jaar zijn ze daar al erg vroeg aan begonnen. Eind augustus waren de eerste gele bladeren al zichtbaar. Terwijl de herfst officieel pas op 22 september begint, om 22.02 uur om precies te zijn.

De oorzaak van de vroege verkleuring zit hem waarschijnlijk in de ongewone weersomstandigheden eerder dit jaar.

Al eerder bleek dat de ongewoon hoge voorjaarstemperaturen invloed hadden op bijvoorbeeld wespen en vlinders. Zo waren er dit jaar twee generaties wespen tegelijkertijd waar te nemen en bleef de zogeheten junidip voor vlinders dit jaar uit. De hoge voorjaarstemperaturen blijken nu ook effecten te hebben op planten en bomen.

Normaal gesproken beginnen de bladeren van de berk en de beuk aan het einde van september pas van groen naar geel te veranderen. Maar daar zijn ze dit jaar dus al een maand eerder aan begonnen. Naast bovengenoemde soorten verkleuren ook boomsoorten als robinia’s en lindes al.

De vroege herfstkleuren hebben meerdere oorzaken. Door de hoge temperaturen in maart kwam het groeiseizoen snel op gang. Maar toen er begin mei nog nachtvorst kwam (plaatselijk tot wel -9) is er vermoedelijk veel schade aan bomen ontstaan. Vervolgens kwam er een zeer droge periode en vanaf half juni volgde een zeer natte zomer. Ook deze grote vochtverschillen kunnen bomen verzwakken.

De witte paardenkastanje heeft het extra moeilijk. Door het lange groeiseizoen heeft de paardenkastanjemineermot, zich extra ontwikkeld. Meer generaties mineermotten betekent meer vraat, waardoor sommige paardenkastanjes nu al bijna kaal zijn.

Foto: Martin in de Wal


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws