Wat een vraag: is de doodshoofdvlinder ook te zien in Nederland?

Daniël Mulder

30-09-2022 00:00:00

doodshoofdvlinder

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: kun je de doodshoofdvlinder ook zien in Nederland? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

Liefhebbers van thrillers kennen de doodshoofdvlinder van Silence of the Lambs. “Er zullen niet veel mensen zijn die deze indrukwekkende nachtvlinder in het echt hebben gezien”, aldus bioloog Geert-Jan Roebers. “Toch kan dat zelfs in ons eigen land. De kans daarop is in het najaar het grootst.”

doodshoofdvlinder

De doodshoofdvlinder wordt ook wel doodskopvlinder genoemd. Foto: Getty Images

“De doodshoofdvlinder is namelijk een trekvlinder. Hij vliegt na de zomer vanuit Zuid-Europa onder meer naar Nederland. Hier leeft hij vooral van honing. Om dat te bemachtigen dringt de doodshoofdvlinder bijenkasten binnen. Hij overleeft dat niet altijd; sommige worden door imkers gevonden, als mummie ingepakt in bijenwas.”

Doodshoofdvlinder kan prima navigeren

Zoals gezegd is de doodshoofdvlinder een trekvlinder. De vlindertrek is een bijzonder fenomeen en lastig te onderzoeken. “Toch is het wetenschappers gelukt om doodshoofdvlinders te zenderen en te volgen met een vliegtuig”, schrijft De Vlinderstichting op hun website. Een team wetenschappers volgde in totaal veertien doodshoofdvlinders elk gedurende maximaal 80 kilometer of vier uur. Uit de resultaten blijkt dat doodshoofdvlinders prima kunnen navigeren, ongeacht het weer.

doodshoofdvlinder

“Als de wind gunstig was, vlogen ze hoog en langzaam, zodat ze door de lucht konden worden vervoerd. Maar tijdens harde tegenwind of zijwind vlogen ze laag bij de grond en versnelden ze om hun route te kunnen vervolgen”, aldus De Vlinderstichting. Het lukte de vlinders om kilometers lang in een rechte lijn naar de overwinteringsgebieden te vliegen. Hier lees je meer over het onderzoek.

Zin in nog meer natuurweetjes?

De Roots Natuuragenda 2023 (t.w.v. € 13,99) bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van 108 prachtige natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. De Roots Scheurkalender 2023 (t.w.v. € 17,50) bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord).

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2023 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Meer lezen over vlinders

  • De trek van de Amerikaanse monarchvlinder is beroemd, maar minstens zo indrukwekkend is de trek van de distelvlinder. Die steekt de Sahara en de Middellandse Zee over en zwerft via Zuid-Europa naar het Noorden.
  • De koninginnenpage, Nederlands grootste dagvlinder, maakt een glorieuze comeback.
  • Het mooie verhaal achter de foto van een kleine vuurvlinder…

Foto bovenaan: Wikipedia / F. Nemos

Recente Editie

Aanbieding!

Roots het magazine dat je midden in de natuur brengt

Meer Nieuws