Zoektocht naar haaien in Waddenzee

Daniël Mulder

28 augustus 2015 .

De vissersboot ZK 37, die normaal op garnalen vist, in actie om een haai te vangen voor het project Sharkatag, dat vandaag van start ging.

De garnalenvissers op de ZK 37 hadden het al gemerkt, steeds vaker zat er een haai in hun net. Maar hoeveel haaien er precies leven in het waddengebied en wat hun migratiegedrag is, weet niemand exact. De haaienmerkstudie Sharkatag, die vandaag officieel van start ging voor de Waddenzee, moet meer duidelijkheid verschaffen over het leven van deze – voor mensen ongevaarlijke – roofdieren.

Een ruwe haai wordt opgemeten (35 cm, vrouwtje) ) en daarna weer teruggezet in de Waddenzee.

Foto: Een ruwe haai wordt opgemeten (35 cm, vrouwtje) en daarna weer teruggezet in de Waddenzee.

 

Van oudsher zwommen er haaien in de Waddenzee en de kustzone boven de waddeneilanden, met name de ruwe haai en de (gevlekte) gladde haai. “Mede door het afsluiten van het Lauwersmeer en het IJsselmeer, de afname van de waterkwaliteit, visserij en andere bedreigingen, is de haaienstand flink gedaald”, vertelt onderzoeker Paddy Walker van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging. “Haaien zijn belangrijk voor het ecosysteem, want ze staan samen met de zeehond bovenaan de voedselpiramide.”

De vissersboot ZK 37, die normaal op garnalen vist, in actie om een haai te vangen voor het project Sharkatag, dat vandaag van start ging.

Foto: De vissersboot ZK 37, die normaal op garnalen vist, in actie om een haai te vangen voor het project Sharkatag, dat vandaag van start ging.

 

In de Zeeuwse wateren loopt al een onderzoek naar haaien, daar zijn er 2.500 gevangen en gemerkt in vier jaar tijd. “Daaruit bleek dat de haaien naar het noorden trekken, onder meer richting de Waddenzee. Nu gaan we, onder de noemer Sharkatag, samen met vijf garnalenboten vier jaar lang de gevangen haaien merken”, aldus Niels Brevé van Sportvisserij Nederland. “De vissers werken vrijwillig mee. Ze noteren onder meer de lengte, het geslacht en ze merken het dier in de rugvin met een geel oormerk, dat normaal voor schapen worden gebruikt.”

Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en de Dutch Shark Society en vijf garnalenvissers.

HaaiWaddeznzee_vrij

Foto: Het kleine haaitje wordt zonder merkteken (want te klein), weer in zee gezet.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws